Ευ.Μυτιληναίος: Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών

Τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχτηκε την Παρασκευή (17/1) στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος ο πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η συνάντηση έλαβε χώρα την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της εταιρείας για τη μεγάλη επένδυση για την παραγωγή Γαλλίου που θα γίνει στο μεγαλύτερο ενεργειακό και μεταλλουργικό κέντρο της χώρας, το κέντρο Αγίου Νικολαου Βοιωτίας.

Υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωρικάκο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχόμαστε τον υπουργό Ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση της επένδυσης που βάζει την Ελλάδα

στο χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών. Αισθάνομαι υπερήφανος, τόσο εγώ, όσο και οι εργαζόμενοί μας».

Ακόμα πρόσθεσε πως «η επένδυση βάζει την Ελλάδα στον χάρτη της αλουμίνας που είναι πολύ σπάνιο στον κόσμο. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτή την επένδυση και πάρα πολύ καλά που έχουμε την πολιτεία μαζί μας, όπως αυτή εκφράζεται από την παρουσία του Υπουργού. Για τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται εδώ, είναι καλό να αισθάνονται ότι έχουμε δίπλα μας την πολιτεία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε πως η επένδυση της Metlen προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση και στην κυβέρνηση, «καθώς η στρατηγική της εστιάζει στην παραγωγική ανασυγκρότηση για την ενίσχυση της καινοτομίας και εξαγωγών παραγωγής για να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης που θα ενισχύσει την προσπάθεια μείωσης φόρων.

Πράγματι, η επένδυση αυτή βάζει τη χώρα στο διεθνή χάρτη και διασφαλίζει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και ενισχύει πράσινη ψηφιακή μετάβαση.

Επίσης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση ολόψυχα στηρίζει επενδύσεις όπως αυτή που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα», σημείωσε ο υπουργός.

Η επένδυση

Η METLEN Energy & Metals ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/1) την υλοποίηση νέας μεγάλης επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου.

Το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης.

Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού €295,5 εκατ. αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση), 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ Γαλλίου (για πρώτη φορά) Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw materials) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό Capex περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:

Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη, Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου, Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας, Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας, Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port), Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της METLEN να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας, εμβληματικής βιομηχανικής επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου, ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Θωρακίζει ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή βιομηχανία από εξωτερικές εξαρτήσεις. Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουμε σταθερά ότι η METLEN μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» και ανθεκτική βιομηχανική παραγωγή.»

Ειδικά για το Γάλλιο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι υπο-προϊόν ορισμένων ποιοτήτων βωξίτη (και των ελληνικών) κατά την κατεργασία ραφιναρίσματός τους σε αλουμίνα, με την παραγωγή του να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στη Κίνα. Η απόφαση ωστόσο της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου (Ιούλιος 2023) ανέδειξε την ευαλωτότητα της Δύσης, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.

#Μυτιληναίος #ΕΛΛΑΔΑ #METLEN #Θεοδωρικάκος
Keywords
Αναζητήσεις
evmytilinaios-i-ellada-bainei-sto-charti-ton-krisimon-proton-ylon.htm
Τυχαία Θέματα