Ευ.Μυτιληναίος: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, εμφανίστηκε την Τρίτη (7/11) σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Έστειλε, ωστόσο, σήμα στην κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. «Οσες επώδυνες ή μη απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, μίλησε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών και σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα συγκυρία για να περάσει μεταρρυθμίσεις

που κρίνονται ως απαραίτητες για την πρόοδο της χώρας.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «αισιόδοξος» για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε «έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Εχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις».

Σημείωσε, όμως, ότι πρέπει να τις κάνει τώρα: «Αν δεν τις κάνουμε τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει πίεση χρόνου: «Μετράμε μήνες, γιατί όσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της εταιρείας από τη χώρα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι "δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε" και πρόσθεσε: "Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing, (δηλαδή η είσοδος παράλληλα και σε άλλο χρηματιστήριο στο εξωτερικό). Η Πολιτεία και η αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται".

Σχολιάζοντας την πολιτική των κεντρικών τραπεζών σημείωσε ότι ο στόχος του 2% είναι θηλιά στον λαιμό αυτής της γενιάς. «Θα λύνονταν πολλά προβλήματα αν ο στόχος για τον πληθωρισμό ανέβαινε στο 3%. Θα έπαιρνε ανάσα όλος το τόπος. Δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερώνονταν, πόσο θα έπεφταν τα επιτόκια».

Για το θέμα του φόρου που επιβάλει η Βουλγαρία στο αέριο που έρχεται στην Ελλάδα από τη Ρωσία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η γειτονική χώρα κινείται παραβατικά για να μειώσει το έλλειμμά της. Το θέμα δείχνει την έλλειψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της ενέργειας.

Με αφορμή αυτό εξαπέλυσε επίθεση στις ευρωπαϊκές πολιτικές:

«Θύμισε ότι μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, αλλά στη Γερμανία ανοίγουν λιγνιτικά εργοστάσια. Πίστευαν ότι θα έχουν για 100 χρόνια φθηνό ρωσικό αέριο αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν έτσι όπως περίμεναν», σημείωσε για να προσθέσει:

«Πρέπει να παρατηρήσουμε πόσο πίσω μένει η Ευρώπη και πόσο αντέχει η Αμερική την κρίση, σε όλα τα επίπεδα, ανεργία, ΑΕΠ κ.τλ. Παρότι συγκλονίζεται σε πολιτικό επίπεδο από το εσωτερικό σχίσμα στην κοινωνία της, που θα αποδειχτεί και στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ».

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη γειτονιά μας αν λείψουν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη και η Γερμανία, δεν είναι έτοιμη να δράσει σε θέματα ασφαλείας. Εχουν κακομάθει μεταπολεμικά να ζουν και να προοδεύουν με συνδυασμό φθηνής ρωσικής ενέργειας και τζάμπα ασφάλειας που εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ. Αυτός ο συνδυασμός τελείωσε», συνέχισε.

Σχολίασε επίσης τον άνισο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών στην Ευρώπη. «Ολο γι’ αυτά μιλάμε», σημείωσε ο επιχειρηματίας. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Η Γερμανία έχει λεφτά και τα δίνει στη βιομηχανία της γιατί δεν πάει καλά το βιομηχανικό της μοντέλο, δεν περπατάει». Επεσήμανε δε ότι στην Ιταλία τα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα ελληνικά. Το μέγεθος της Ιταλίας είναι τεράστιο, δεν είναι μεγέθους Ελλάδας να προκαλέσει ένα «μικρό ταρακούνημα».

ΜυτιληναίοςΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕνέργειαΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
evmytilinaios-oi-metarrythmiseis-prepei-na-ginoun-tous-epomenous-12-18-mines.htm
Τυχαία Θέματα