Ευρωαγορές: Ξεκίνησαν με δισταγμό την εβδομάδα λόγω ΕΚΤ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση (24/7) οι μεγαλύτεροι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που «χωνεύουν» το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, ενώ παρακολουθούν με προσοχή τη δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών και τις επικείμενες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.

Aναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,06% φθάνοντας στις 465,68 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,19% στις 7.678

μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έπεσε οριακά κατά 0,07% στις 7.427 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 16.190 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ανέβηκε κατά 0,18% στις 28.908 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει απώλειες 0,36% στις 9.537 μονάδες, ως πρώτη αντίδραση στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ισπανία δε μπόρεσε να χαρίσει σε κάποιο κόμμα την επιθυμητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «ανοίγοντας την πόρτα» σε κυβερνήσεις συνεργασίας, πιθανά του PP (Λαϊκό Δεξιό Κόμμα) με το ακροδεξιό Vox.

Επιπλέον, τα νέα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, επαυξάνοντας έτσι τους κινδύνους ύφεσης στην Ευρώπη.

Η ευρωζώνη μπορεί να απέφυγε μια χειμερινή ύφεση, αλλά ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του ισχυρού πληθωρισμού σήμαινε ότι η οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί στην αρχή του έτους.

Ειδικά η βιομηχανία επιβάρυνε την κατάσταση και η μέτρηση του Ιουλίου (42,7) είναι η χειρότερη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

«Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Οι παραγωγοί μείωσαν και πάλι την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στις αρχές του έτους».

Οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και αερίου ανέβηκαν κατά 1,5%, ενώ αντίθετα οι μετοχές των ΜΜΕ, της τεχνολογίας και των ειδών οικιακής χρήσης διολίσθησαν κατά 0,7%.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη για το β' τρίμηνο, η Vodafone, η Ryanair, η Julius Baer και η Poste Italiane, με τη Vodafone και τη Ryanair να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Την Πέμπτη (27/7) έπεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ τα στελέχη της τράπεζας με τις δηλώσεις τους αναμένεται να δώσουν και περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τις μελλοντικές τους προσπάθειες στο μέτωπο καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού, που πλήττει την Ευρωζώνη.

Θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη (26/7) η συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται επίσης αύξηση 25 μ.β με τους επενδυτές να αναμένουν τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για τις επόμενες συνεδριάσεις.

δείκτεςμετοχέςΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣΕΚΤΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
evroagores-xekinisan-me-distagmo-tin-evdomada-logo-ekt.htm
Τυχαία Θέματα