Ευρωκοινοβούλιο: Δυσχεραίνει ο έλεγχος των επικίνδυνων όπλων από το 2021

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική μελέτη, για τον έλεγχο των πυρηνικών και άλλων επικίνδυνων όπλων στον κόσμο, απέστειλε την Τρίτη (29/9), σε επιλεγμένους παραλήπτες, η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμπεραίνεται ότι, φαίνεται απίθανο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ενδεχομένως η Κίνα να καταφέρουν να συνάψουν μια νέα γενιά συμφωνιών!

Οι συνέπειες δεν είναι ακόμη σαφείς, υπογραμμίζεται

στην 12σέλιδη μελέτη, ενώ τονίζεται πως ούτε μια σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική ισορροπία ούτε ένας νέος αγώνας όπλων, αλλά η έλλειψη επίσημων περιορισμών είναι εκείνο που δημιουργεί αβεβαιότητα.

Στο σχετικό έγγραφο, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι:

-Οι πολυμερείς συνθήκες μη διάδοσης έχουν περιορίσει τη διάδοση των επικίνδυνων όπλων στον κόσμο. Η διεθνής εντολή ασφαλείας βασίζεται επίσης σε μια σειρά διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), οι οποίες συνάφθηκαν ως επί το πλείστον προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ή λίγο αργότερα.

- Το 2019, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Ενδιάμεσης εμβέλειας και είναι πιθανό ότι η Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Όπλων Στρατηγικής (Νέα ΕΝΑΡΞΗ), η τελευταία εναπομένουσα σημαντική διμερής συμφωνία ελέγχου όπλων, θα λήξει το 2021.

- Η συστηματική παραβίαση της Ρωσίας οι δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων ευθύνονται εν μέρει. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την αυξανόμενη μονομέρεια των ΗΠΑ και την αποτυχία και των δύο πλευρών να προσαρμόσουν το σύστημα στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, όπως η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική δύναμη. Η Ρωσία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις πυρηνικές της δυνάμεις και αναπτύσσει νέα και ισχυρότερα όπλα. Το οπλοστάσιό της είναι ίσο με εκείνο των ΗΠΑ και σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχει τουλάχιστον προσωρινή υπεροχή, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις αδυναμίες όσον αφορά τα συμβατικά όπλα.

- Καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο έλεγχος των όπλων έχει γίνει πιο απαραίτητος από ποτέ. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ενδεχομένως η Κίνα να καταφέρουν να συνάψουν μια νέα γενιά συμφωνιών. Οι συνέπειες δεν είναι ακόμη σαφείς: ούτε μια σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική ισορροπία ούτε ένας νέος αγώνας όπλων, αλλά η έλλειψη επίσημων περιορισμών δημιουργεί αβεβαιότητα.

Το έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕυρωκοινοβούλιοΟΠΛΑ2021
Keywords
Τυχαία Θέματα