Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων!

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων η 18η Οκτωβρίου και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA), προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων που δημιουργείται από τις πολιτικές περιοριστικής μετανάστευσης και την αποτυχία αντιμετώπισης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA, δήλωσε:

«Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις ένοπλες συγκρούσεις, τη βία και τις κλιματικές και ανθρωπιστικές καταστάσεις

έκτακτης ανάγκης πιέζονται να μεταναστεύσουν σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Το καθεστώς της παράτυπης μετανάστευσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας ευπάθειας, καθιστώντας τους μετανάστες εύκολη λεία για αδίστακτους εγκληματίες. Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να παγιδευτούν στον ιστό των διακινητών.

Οι μετανάστες σε κανονικές καταστάσεις μπορούν επίσης να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και να υφίστανται εκμετάλλευση από νόμιμες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παραπλανητικές μεθόδους πρόσληψης και κενά στους κανονισμούς της αγοράς εργασίας».

Η παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων από την GRETA, έχει εντοπίσει σημαντικά κενά στον εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων εμπορίας μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Οι μεταναστευτικές πολιτικές πολύ συχνά αποσυνδέονται από τη νομική υποχρέωση αναγνώρισης και παροχής βοήθειας στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τους παρέχουν μια περίοδο ανάρρωσης και προβληματισμού, με αρνητικές συνέπειες για τη δίωξη και την τιμωρία των διακινητών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την 10η Γενική Έκθεση της GRETA, η πρακτική των απωθήσεων στα σύνορα δημιουργεί κινδύνους να μην εντοπιστούν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και οι επιστροφές να οδηγήσουν σε εκ νέου εμπορία.

Οι πολλαπλές και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις αυξάνουν την ιδιαίτερη ευπάθεια των παιδιών στην εμπορία ανθρώπων.

Οι εκθέσεις της GRETA επισημαίνουν σοβαρές ελλείψεις στον εντοπισμό και την προστασία των παιδιών θυμάτων εμπορίας, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται ως παραβάτες και τιμωρούνται για διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σε πολλές χώρες, τα ασυνόδευτα παιδιά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες από την τοποθέτησή τους στα κέντρα υποδοχής. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ιδρυμάτων και τα κενά στην προστασία των παιδιών αυξάνουν τον κίνδυνο να πέσουν παιδιά θύματα εμπορίας.

Η GRETA υπενθυμίζει τις νομικές υποχρεώσεις που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση, για τη θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών ταυτοποίησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό θυμάτων εμπορίας, μεταξύ άλλων μεταξύ μεταναστών και ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία, και να τους επιτρέψουν να ασκήσουν τα δικαιώματα για βοήθεια και προστασία.

Η Σύμβαση αναγνωρίζει επίσης τη σημασία για τα Κράτη Μέλη να επιτρέψουν τη νόμιμη πραγματοποίηση της μετανάστευσης. Προβλέπονται ειδικά μέτρα για τα παιδιά θύματα εμπορίας, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού νόμιμου κηδεμόνα και της διενέργειας επιστροφών μόνο όταν είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

«Τα Κράτη Μέλη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και να διασφαλίσουν ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές δεν θίγουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που προβλέπει η Σύμβαση», τόνισε η Πρόεδρος της GRETA. «Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας να εντοπίζονται αποτελεσματικά και να παρέχεται υποστήριξη, άνευ όρων από την ικανότητα ή την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

GRETA
Keywords
Αναζητήσεις
evropaiki-imera-kata-tis-eborias-anthropon.htm
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκή Ημέρα,evropaiki imera