Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα!

Ακόμη και το...μοιραίο φοβούνται για την Ευρωζώνη αναλυτές και οικονομολόγοι.Η διάλυση της ευρωζώνης θεωρείται όλο και πιό έντονα πως θα είναι το αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίση χρέους στην περιοχή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, τονίζοντας πως έχει αρχίσει η συνειδητοποίηση του ότι η ίδια η κρίση αλλά και επιπτώσεις της στις ΗΠΑ δεν θα χρειαστούν απλά μέρες, εβδομάδες ή μήνες για να ξεδιπλωθούν, αλλά χρόνια ολόκληρα.

Ο Ben Μay, οικονομολόγος της Capital
Economics, σημειώνει ότι το χαός του χρέους της Ιταλίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο δεκαετίες μέχρι να καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει το χρέος προς το ΑΕΠ κάτω του 100%. Όπως τονίζει, εκτός εάν το υπόλοιπο της ευρωζώνης προσφέρει στην Ιταλία σημαντικό όγκο βοήθειας για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα καταλήξει σε default με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Η διάσπαση, όπως κι αν γίνει, θα είναι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη, από κάθε άποψη, χρηματοπιστωτική, οικονομική και πολιτική, όπως σημειώνει ο Larry Hatheway, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS. Ο διορισμός κυβερνήσεων τεχνοκρατών σε Ιταλία και Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να διαβεβαιώσει τις αγορές για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, και υπάρχουν ακόμη ανησυχίες πως και οι νέοι ηγέτες, δεν θα πετύχουν τους στόχους τους. Ο Hatheway υπογραμμίζει πως μπορεί η «όρεξη» να υπάρχει, αλλά οι μηχανισμοί και η πολιτική απόφαση να ληφθούν μη δημοφιλή μέτρα, απουσιάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, εκτός από την εκτόξευση σε ιστορικό ρεκόρ στα 5ετή CDS Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου, και οι αποδόσεις και στα αυστριακά 10ετή κρατικά ομόλογα βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της μετά-ευρώ επόχης, ενώ και τα ολλανδικά yields άγγιξαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Όπως σημειώνει ο κ. Nick Stamenkovic, στρατηγικός αναλυτής της RIA Capital Markets, το γεγονός του ότι η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν αρχίσει και αυτές να μπαίνουν στο σκηνικό της κρίσης, χώρες που στο παρελθόν θεωρούνταν «στρατιωτάκια» των γερμανικών bunds, είναι μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον μόνο για την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, και αυτό είναι πέρα από προφανές.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ING, κ. Patrick Garvey, αυτό που δείχνει η εικόνα των αγορών είναι πως η πιθανότητα να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι εξαιρετικά χαμηλές. Είναι ζωτικής σημασίας να επισπευθούν οι πολιτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία.

Παρά το ριμπάουντ της επενδυτικής εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα, η επιδείνωση των αγορών κρατικών ομολόγων ακόμη και των μεγαλύτερων χωρών στην Ευρώπη, δείχνει ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες περιοχές, σημειώνει ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και ανάλυσης αγοράς της Citigroup, κ. Steven C. Wieting. Ο αντίκτυπος της Ευρώπης δεν αποτελεί πλέον θέμα περιορισμού της αδυναμίας στις
Keywords
Τυχαία Θέματα