Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και περιβάλλον απασχολεί 40% των νέων 16-30 ετών

Η άνοδος των τιμών και του κόστους ζωής απασχολεί το 40% των ατόμων ηλικίας 16-30 ετών που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη Νεολαία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (17/2).

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 31% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) θέλουν η ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία, την ευημερία και

την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες επεσήμαναν την εκπαίδευση και την κατάρτιση (27%), τη στέγαση (23%) και την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ (21%) ως σημαντικές προτεραιότητες για την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή άμυνα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους νέους στην Τσεχία (36%), την Πολωνία (33%) και την Εσθονία (32%).

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε: «Το να ακούμε τους νέους Ευρωπαίους και τις ανησυχίες τους είναι ζωτικής σημασίας για τους πολιτικούς και την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι νέοι σήμερα ανησυχούν για τις αυξανόμενες τιμές, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τις πιθανότητές τους να βρουν μια καλή δουλειά. Αυτές είναι ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπίζουμε σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε και κάθε νόμο που ψηφίζουμε. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά».

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου επισημαίνει ότι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνούν την τηλεόραση ως κύρια πηγή πληροφόρησης Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η κορυφαία πηγή πληροφόρησης για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα για το 42% των ερωτηθέντων ηλικίας 16-30 ετών, με την τηλεόραση να είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πηγή (39%). Η προτίμηση στην τηλεόραση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε άτομα ηλικίας 25-30 ετών. Αυτή η ηλικιακή κατηγορία είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιεί διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων και ραδιόφωνο από ότι οι 16-18 ετών. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (16-18) βασίζονται περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (45%) από ότι οι 25-30 ετών (39%) και εμπιστεύονται τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους για πληροφορίες (29% έναντι 23%).

Η κα Μέτσολα, ανέφερε για την πηγή πληροφόρησης των νέων: «Καθώς οι περισσότεροι νέοι λαμβάνουν τα νέα τους, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολιτικοί και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη παραπληροφόρηση».

Η τηλεόραση παραμένει επίσης η κύρια πηγή ενημέρωσης για τους νέους στην Πορτογαλία (53%), στην Ιταλία (52%), στη Σλοβενία (45%) και στη Γαλλία (43%). Ο διαδικτυακός τύπος ή/και οι πλατφόρμες ειδήσεων και το ραδιόφωνο αποτελούν πηγές πληροφόρησης για το 26% των νεότερων συμμετεχόντων και το 16% των παλαιότερων ομολόγων τους.

Στην έκδοση του 2021 της έρευνας, οι κύριες πηγές ειδήσεων ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ιστότοποι ειδήσεων (καθένας από τους οποίους αναφέρθηκε από το 41% των ερωτηθέντων). Το Instagram και το TikTok είναι τα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για ειδήσεις Το Instagram είναι η κορυφαία πλατφόρμα για τη λήψη πολιτικών και κοινωνικών ειδήσεων μεταξύ των νέων (47%), ακολουθούμενο από το TikTok (39%). Το X (πρώην Twitter) χρησιμοποιείται μόνο από το 21% των νέων, δείχνει η έρευνα.

Μια σημαντική πλειονότητα (76%) των νέων πιστεύουν ότι είχαν εκτεθεί στο παρελθόν σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις. Σε εννέα χώρες της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση «συχνά» ή «πολύ συχνά», με τα υψηλότερα ποσοστά από τη Μάλτα (59%), την Ουγγαρία (58%), την Ελλάδα (57%), το Λουξεμβούργο (55%) και το Βέλγιο (54%).

Αντίθετα, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις είναι το υψηλότερο στη Ρουμανία (19%) και ακολουθεί η Βουλγαρία (11%).

Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν την παραπληροφόρηση. Οι ερωτηθέντες από τη Μάλτα και την Κροατία ήταν οι πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν την παραπληροφόρηση, ενώ εκείνοι από την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία ένιωσαν τη λιγότερη αυτοπεποίθηση.

Η Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη Νεολαία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συνολικά 25.863 νέοι ηλικίας 16-30 ετών ερωτήθηκαν μέσω Συνεντεύξεων Ιστού με τη βοήθεια υπολογιστή (CAWI) χρησιμοποιώντας διαδικτυακούς πίνακες. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν σύμφωνα με το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Ευρωβαρόμετρο #ακρίβεια #περιβάλλον #Instagram #TikTok #ΜΚΔ #ραδιόφωνο #τηλεόραση #ΝΕΟΙ_ΗΛΙΚΙΑΣ_1630
Keywords
Αναζητήσεις
evrovarometro-akriveia-kai-perivallon-apascholei-40-ton-neon-16-30-eton.htm
Τυχαία Θέματα