Έξοδα μεγαλύτερα απ'το εισόδημά του έχει το 61% των Ελλήνων
Πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας Intrum, που έγινε πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού δείχνει πως οι Έλληνες πολίτες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τα έξοδα τους αυξάνονταν πολύ περισσότερο σε σχέση με το εισόδημα τους.
Οι Έλληνες βρίσκονται στην πλεον δεινή θέση στην Ευρώπη με σχεδόν τα δύο τρίτα να απαντούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Όπως προκύπτει από πανευρωπαική έρευνα - βαρόμετρο που πραγματοπιήσε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 24.000 καταναλωτές από 24 χωρες
Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φθάνει το 90%. Στην Ευρώπη μόνο το 24% των καταναλωτών δανείζεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσων του. Επιπέλον, το 67% απο εκείνους που δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στην Ευρώπη απάντησε ότι αυτό δεν είναι περιστασιακό και συμβαίνει σε μόνιμη βάση.
Από τη διεξαγωγή της έρευνας, που αναδημοσιεύει το ΑΜΠΕ, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, με την εθνική παραγωγή να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2020, καθιστώντας την ελληνική οικονομία "πρωταθλήτρα" με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες καταναλωτές κατέλαβαν επίσης τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στον αποταμίευση. Η έρευνα δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα προβλήματα υπερβαίνουν τον Έλληνα καταναλωτή, σύμφωνα με την έρευνα. Στην Ελλάδα, το 93% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι επικείμενη ύφεση στα επόμενα πέντε χρόνια έναντι 54% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έδωσαν την ίδια απάντηση.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι "οι Έλληνες καταναλωτές, αντιμετωπίζουν μια πολύ πιο δύσκολη οικονομική εικόνα. Ο μέσος μισθός της Ελλάδας είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και η ανεργία είναι η υψηλότερη. Η διαφορά μεταξύ της αύξησης των μισθών και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση στους Έλληνες καταναλωτές: το 61% απαντά ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι το εισόδημά τους (πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45%). Μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα".
Η έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών και ο έλεγχος των προσωπικών οικονομικών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γενική ευημερία των καταναλωτών. Το ένα τρίτο (33%) των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι δεν πλήρωσε έγκαιρα την πληρωμή ενός λογαριασμού τους τελευταίους 12 μήνες και σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς τους καταναλωτές λένε ότι είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό. Αυτό είναι το πιο εμφανές μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα (61%), τη Νορβηγία (48%) και τη Φινλανδία (46%). Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχεδόν οι μισοί (48%) των καταναλωτών αποδίδουν την μη έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους σε έλειψη χρημάτων. Αυτό είναι επίσης εμφανές αν συνυπολογιστεί το εισοδηματικό κριτήριο καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (59%) καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα αναφέρουν την έλλειψη χρημάτων ως τον κύριο λόγο. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές με υψηλό εισόδημα θεωρεί ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι ξέχασαν να πληρώσουν το λογαριασμό.
Δανεισμός χρημάτων για την πληρωμή των λογαριασμών
Ένας στους τέσσερις (24%) των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι δανείζεται χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ το 2018 μόνο το 20% δανειζόταν για το σκοπό αυτό. Το φαινόμενο του δανεισμού για την εξόφληση των μηναιίων εξόδων είναι πιο έντονο μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα καθώς φθάνει το 40%), την Πολωνία και τη Ρουμανία (και οι δύο 33%). Πάνω από έξι στις δέκα (65%) γυναίκες λένε ότι δανείστηκαν από την οικογένεια / τους φίλους. Αν και τα ανεπίσημα δάνεια από την οικογένεια / τους φίλους είναι η κύρια πηγή και για τους άνδρες, περισσότεροι άντρες από τις γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν δανειστεί χρήματα από τράπεζες.
Εμπιστοσύνη των καταναλωτών
Η διαφαινόμενη - και πριν από την κρίση που προκαλεί η πανδημία - οικονομική επιβράδυνση αυξάνουν την αβεβαιότητα των καταναλωτών. Σχεδόν οι μισοί (44%) των ευρωπαίων καταναλωτών ανησυχούν ότι μια εξασθενημένη ΕΕ θα βλάψει τα οικονομικά τους, σε σύγκριση με το 42% το 2018. Αυτό είναι το πιο εμφανές μεταξύ των καταναλωτών από την Πορτογαλία (64%), την Ελλάδα (63%) και την Ισπανία (62%).
ΕΛΛΑΔΑπανδημίακορονοιόςπολίτεςΟΙΚΟΝΟΜΙΑχρέηΕΞΟΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σουηδία: Αποτύχαμε σαν χώρα – “Ξεκληρίστηκαν” οι ηλικιωμένοι!
- Στο “γκρεμό” η τουρκική λίρα
- Πώς μπορείτε να διαγράψετε το πρόστιμο των 150 ευρώ
- Ν.Δ.: Αδικαιολόγητη η απουσία της Αριστεράς από την εκδήλωση για τα θύματα της Marfin
- Λιμενικό: Διαγωνισμός για εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων-Δοκίμων Λιμενοφυλάκων
- Συναγερμός στη Γλυφάδα: Θετικός στον ιό 20χρονος από δομή φιλοξενίας
- e-EΦΚΑ: Ηλεκτρονικά 6 βεβαιώσεις από τα ταμεία
- Η επιστημονική κοινότητα διερευνά τη συσχέτιση Covid-19 με το σύνδρομο Καβασάκι
- Σκληρή επίθεση Vodafone στη Rewheel για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία
- Δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες καταναλωτές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σχέδιο Μαξίμου για αύξηση των πτήσεων εσωτερικού από 18 Μαΐου
- Στόχος του Χ.Α. η διατήρηση πάνω από τις 600 μονάδες
- REVOIL: Δεν αλλάζει το επιχειρηματικό πλάνο-Οδηγός η υγιής χρηματοοικονομική θέση
- Σόιμπλε: H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου απειλεί το ευρώ
- Το Δικαστήριο της ΕΕ απαντά στη Γερμανία για την ΕΚΤ
- ΕΚΤ: Επίκειται μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης σε ΜμΕ
- Έξοδα μεγαλύτερα απ'το εισόδημά του έχει το 61% των Ελλήνων
- Με «ευρωομόλογο» η πρόταση της Γαλλίας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης
- Τελευταία Νέα Reporter
- Έξοδα μεγαλύτερα απ'το εισόδημά του έχει το 61% των Ελλήνων
- Το Δικαστήριο της ΕΕ απαντά στη Γερμανία για την ΕΚΤ
- Με «ευρωομόλογο» η πρόταση της Γαλλίας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης
- Στόχος του Χ.Α. η διατήρηση πάνω από τις 600 μονάδες
- Σόιμπλε: H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου απειλεί το ευρώ
- Σχέδιο Μαξίμου για αύξηση των πτήσεων εσωτερικού από 18 Μαΐου
- ΕΚΤ: Επίκειται μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης σε ΜμΕ
- REVOIL: Δεν αλλάζει το επιχειρηματικό πλάνο-Οδηγός η υγιής χρηματοοικονομική θέση
- Συνεχίζουν σε ανοδικό τέμπο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ο Ντε Νίρο ψηφίζει Μπάιντεν και αποθεώνει Κουόμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Νεμέας»
- Πανευρωπαϊκό ζητούμενο των βιοτεχνιών και ΜΜΕ είναι η ρευστότητα και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης - Ζητούν εναρμόνιση στον τομέα του ΦΠΑ
- ΥΠΠΟ: Διεθνής πρωτοβουλία για την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης
- Σουηδία: Αποτύχαμε σαν χώρα – “Ξεκληρίστηκαν” οι ηλικιωμένοι!
- Πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο
- ΣτΕ: «Ναι» στην πρωινή προσευχή, αλλά μόνο για χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές νηπιαγωγείων – δημοτικών
- Σκληρή απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γερμανίας
- Κορονοϊός: Η Κίνα στηρίζει μια εκτίμηση από τον ΠΟΥ της "παγκόσμιας αντίδρασης".
- Συνάντηση Ν. Δένδια-Τζ. Πάιατ
- «Σκαρφάλωσε» η κίνηση στα Μέσα Μεταφοράς – Αύξηση 82% μετά την άρση των μέτρων