Εξοπλιστικά: «Σφήνα» της Γερμανίας μετά τη συμφωνία Αθήνας-Παρισιού

Μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, ανοίγει πλέον ο δρόμος για το «παιχνίδι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του OPEN TV, το Βερολίνο επιδιώκει κομμάτι από την «πίτα» των αμυντικών εξοπλισμών, με τις φρεγάτες.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών»,

δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.

Το χρονικό της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης MED7 στην Κορσική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν εκτενώς για τα εξοπλιστικά. Τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή και ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και η συμφωνία.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, αποφάσεις που όπως είπε πολλαπλασιάζουν την ισχύ των ελληνικών όπλων.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale με αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής, τέταρτης γενιάς. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το πολεμικό ναυτικό ξεκινά διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών. Ακόμη, εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που είναι ήδη διαθέσιμες. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στη Θεσσαλονίκη, ότι η αμυντική συνεργασία και η πιθανή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία είναι πολύ κοντά και θα επιβεβαιώνει την στενή σχέση που έχει η χώρα με την Ελλάδα.

«Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, θα επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Τέτοια ρύθμιση υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή απέναντι σε ένα κράτος που απειλείται στρατιωτικά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕμανουέλ ΜακρόνΒερολίνοRafaleΠολεμική αεροπορίαπολεμικό ναυτικό
Keywords
Τυχαία Θέματα