Φάουτσι: «Kαταλύτης» η Pfizer για αποτελεσματικότητα άλλων εμβολίων

H είδηση ότι το εμβόλιο κατά του κορoνοιού, για το οποίο και εργάζεται η Pfizer παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα, αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και για άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά της πανδημίας, δήλωσε ο Δρ Άντονι Φάουτσι.

Η ερευνητική ομάδα έχει χρησιμοποιήσει ένα καινοτόμο μηχανισμό τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA ή

mRNA, για να παράγει μια ανοσολογική απόκριση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

"Αυτό δείχνει ότι η πλατφόρμα mRNA λειτουργεί πραγματικά. Και υπάρχει ακόμη μια ερευνητική ομάδα σε εμβόλιο, αυτή της Moderna, που χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα", δήλωσε ο Φάουτσι στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο διευθύνει ο Φάουτσι, συνεργάζεται τόσο με την Moderna όσο και με άλλες εταιρείες για τις δοκιμές των πειραματικών εμβολίων.

Το γενετικό υλικό mRNA "εξαπατά" τα κύτταρα ώστε να παράγουν τμήματα πρωτεΐνης που μοιάζουν με αυτά του ιού. Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά τα και, θεωρητικά, θα αντιδρά γρήγορα σε οποιαδήποτε πραγματική λοίμωξη.

"Πραγματικά ενθαρρύνθηκα με αυτή τη συναρπαστική ανακοίνωση. Αν ισχύει αυτό, αντιπροσωπεύει μια πιθανώς σημαντική ανακάλυψη για το Pfizer / BioNTech, αλλά και για τα εμβόλια γενικότερα", ο δηλώνει από την πλευρά του και ο ειδικός εμβολίων Ρόμπιν Σάτον, επικεφαλής στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου, η οποία επίσης εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοιού, επίσης βασισμένο στην τεχνολογία του mRNA.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Φάουτσι υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο οι ανακοινώσεις της Pfizer αποτελούν καλό οιωνό και για άλλα εμβόλια.

"Δείχνουν ότι η εκμετάλλευση των «αγκαθωτών» πρωτεΐνων ήταν σωστή", τονίζει.

Το άλλο θετικό είναι ότι μια πραγματική ανοσοαπόκριση στην«αγκαθωτή» πρωτεΐνη είναι μια προστατευτική απόκριση", εξηγεί πιο συγκεκριμένα.

Ο ιός έχει μια δομή «αγκαθωτής» πρωτεΐνης και "αιχμαλωτίζει" τα κύτταρα στα οποία επιτίθεται. Τα εμβόλια mRNA κάνουν το σώμα να παράγει μικρά αντίγραφα αυτής της δομής.

"Θυμηθείτε, δεν ήμασταν σίγουροι ότι οι ασθενείς έκαναν ανοσοαπόκριση ενάντια σε αυτή", αναφέρει καταλήγοντας πως ο πιο ουσιαστικός στόχος για το εμβόλιο είναι αυτός.

ΦάουτσιPfizerεμβόλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα