«Φινάλε» αξιολόγησης με εξπρές διαδικασίες- Μάχη για την επενδυτική βαθμίδα

Εν μέσω ισχυρών αναταράξεων σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, ξεκινά η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ) που αναμένεται να είναι και η τελευταία καθώς εντός του έτους προβλέπεται η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς εποπτείας.

Έτσι, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια και στις 6 Απριλίου καταφθάνουν και οι επικεφαλής ώστε να “κλείσει” ένα “αμφιλεγόμενο” για την ιστορία της ΕΕ μέτωπο. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες

και να συνταχθεί η τελευταία έκθεση που θα δίνει το πράσινο φως για την “έξοδο”.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενταχθεί στην κοινοτική κανονικότητα με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού εξαμήνου με τακτικές αξιολογήσεις, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Παράλληλος στόχος

Μαζί πάντως με την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ως χρόνος επίτευξης αυτού του στόχου τίθεται το 2023. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το Σάββατο, μεταξύ των άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας "διαμορφώνουμε καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023".

Σε μια συγκυρία ανόδου των επιτοκίων η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι κομβική για τη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους της Ελληνικής οικονομίας και γιαυτό άλλωστε ένα γρήγορο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τους θεσμούς είναι κομβικό. Εν τω μεταξύ βέβαια μένουν και δυο δόσεις από από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα η ελληνική πλευρά να επιδιώκει σε αυτήν την αξιολόγηση να “πείσει” τους θεσμούς για ταυτόχρονη καταβολή των δύο δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ κ το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.

Η ατζέντα

Να σημειωθεί ότι επί τάπητος θεσμών, στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα βρεθούν:

- Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr)

- Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας

- Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

- Η επικύρωση των δασικών χαρτών

- Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis»

- Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

- Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας

- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.

- Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις

- Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης

- Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης

- Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.

Γιώργος Αλεξάκης

αξιολόγησηεπενδυτική βαθμίδαΥΠΟΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φινάλε, - Μάχη,finale, - machi