Φον ντερ Λάιεν: Δύσκολη εξίσωση η επανεκλογή-Παράγοντας Χ η Μελόνι

11:25 3/6/2024 - Πηγή: Reporter

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές εισέρχεται στην τελευταία της εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος, αξιοποιώντας τη ευρεία δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής και το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα στον κόσμο έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και η αρχιτέκτονάς του, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον

ντερ Λάιεν, διεκδικεί την επανεκλογή της για να το κρατήσει ζωντανό.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρει την πλειοψηφία που χρειάζεται.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να "επιβιώσει".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, με 170 έδρες. Για να δημιουργήσει πλειοψηφία, θα χρειαστεί στη συνέχεια να τάξει «λαγούς με πατραχείλια» στις άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες - τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΕΛΚ, τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 390 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαια πως δεν θα υπάρχουν διαρροές.

Γι' αυτό, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Φον ντερ Λάιεν έχει προσεγγίσει την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται για μια δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, για να στηρίξει η Μελόνι τη Φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει ανταλλάγματα και... εκπτώσεις στην Πράσινη Συμφωνία.

Αυτό το γεγονός, όμως, μπορεί να φέρει νέες... καραμπόλες και να διώξει ψήφους από τους Σοσιαλιστές.

Δίκοπο μαχαίρι, λοιπόν, η συμμαχία με τη Μελόνι και στις Βρυξέλλες εξετάζονται και εναλλακτικές. Έχει ήδη ακουστεί το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο ίδιος το αρνείται. Πιθανός υποψήφιος είναι ακόμα ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και η Αναλένα Μπέρμποκ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Φον_ντερ_Λάιεν #ΜΕΛΟΝΙ #ΕΕ #ευρωεκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
fon-nter-laien-dyskoli-exisosi-i-epaneklogi-paragontas-ch-i-meloni.htm
Τυχαία Θέματα
Φον, Λάιεν, Δύσκολη, -Παράγοντας Χ, Μελόνι,fon, laien, dyskoli, -paragontas ch, meloni