Φωτιές στην Αττική: Πρώτος απολογισμός και απόδοση ευθυνών- Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η βορειοανατολική Αττική μετράει τις πληγές της που είναι πραγματικά πρωτοφανείς, ιδιαίτερα για περιοχές τόσο κοντά στον αστικό ιστό. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, περίπου 150.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη και δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα κάηκαν. Η Αττική έχασε ένα μεγάλο κομμάτι από τον πνεύμονα πρασίνου που της είχε απομείνει και φυσικά θα πρέπει να γίνει επιτέλους μία σοβαρή συζήτηση γιατί συνέβη αυτή η καταστροφή. Να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και φυσικά να καταρτιστεί ένα σχέδιο ώστε η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον ανάλογα

φαινόμενα.

Όσο οι ώρες περνούν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πυκνώνουν τις επικριτικές δηλώσεις σχετικά με το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία δεν κατάφερε να ελέγξει μία φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και χάραξε τελικά μία πορεία χιλιομέτρων για να κάψει περιοχές όπως η Νέα Μάκρη και το Μαρκόπουλο για να καταλήξει τελικά στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

Η κριτική είναι έντονη ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η φωτιά έφτασε τόσο κοντά σε κατοικίες σε περιοχές που αποτελούν προάστια της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο που τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η πυρκαγιά βρίσκεται στα περίχωρα της Αθήνας, κάτι που ασφαλώς πλήττει την εικόνα της χώρας μας, αλλά αποδίδει την πραγματική εικόνα. Το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια δεν είναι αυθαίρετοι οικισμοί σε παρθένα δάση. Είναι ουσιαστικά γειτονιές της.... ευρύτερης Αθήνας.

Σε μία πρώτη αντίδραση στα παραπάνω, η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση αυτοκριτικής, αλλά σίγουρα είναι ακόμα νωρίς. Ανακοίνωσε πάντως μέτρα αρωγής στους πυρόπληκτους, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αρνήθηκε πως υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση ή λάθη. Αντίθετα, υποστήριξε πως «ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής. Το νέο δόγμα σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές με ακραίες καιρικές συνθήκες. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη, επομένως δεν μιλάμε για μια απλή φωτιά που ξέφυγε. μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο σκηνικό».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε αναρτήσεις για να τονίσει ότι ο συντονισμός ήταν υποδειγματικός και πως τα νοσοκομεία έκαναν ό,τι έπρεπε τόσο για τη μεταφορά ασθενών όσο και για τη νοσηλεία ατόμων που είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει άλλη εικόνα και ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι η φωτιά ξέφφυγε και έκαψε τελικά 150.000 στρέμματα προτού ελεγχθεί, αφού βέβαια έφτασε ουσιαστικά μέσα στον αστικό ιστό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, που επισκέφθηκε μάλιστα πυρόπληκτες περιοχές υποστήριξε πως στο Συντονιστικό είδε πως πετούσαν μόνο τρία αεροπλάνα και ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από την κυβέρνηση.

Επικριτικός και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που σημείωσε πως «είναι αδιανόητο κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέσα στην πρωτεύουσα και τον αστικό ιστό, να έχουμε τέτοιες εκτεταμένες πυρκαγιές. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει άμεσα».

Και πρόσθεσε:

"Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πως η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να βιώνουμε τόσο τραγικές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό".

H αντίδραση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλες αυτές τις ώρες δεν έχει κάνει κάποια δήλωση ή διαρροή. Επέστρεψε από την Κρήτη που βρισκόταν για διακοπές και ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Επισκέφθηκε μάλιστα και το Συντονιστικό για να δει από κοντά πώς δρα ο κρατικός μηχανισμός.

Για την ώρα επιλέγει τη σιωπή, αλλά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη τοποθέτησή του για να δούμε αν και πού θα αποδώσει ευθύνες (ήδη ακούγονται επικριτικές φωνές για το Βασίλη Κικίλια).

Θυμίζουμε πως στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές στο Μεγάρου Μαξίμου και αμέσως μετά αναμένεται να έχουμε μία πρώτη εικόνα για το πώς "είδε" ο Πρωθυπουργός όσα προηγήθηκαν και πώς τα αξιολογεί.

Είναι δεδομένο, πάντως, πως θα δεχθεί σκληρή κριτική και πίεση από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες που είδαν τη φωτιά να κατακαίει δάση, χωράφια και περιουσίες στην... αυλή της Αθήνας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #Μητσοτακης #Κικίλιας #φωτιά #Πασοκ #αντιπολίτευση #πυρκαγιά #ΑΤΤΙΚΗ
Keywords
Αναζητήσεις
foties-stin-attiki-protos-apologismos-kai-apodosi-efthynon--kontra-kyvernisis-antipolitefsis.htm
Τυχαία Θέματα