Φόβοι για παγκόσμια ύφεση- Τι θα σήμαινε για το Bitcoin;

11:22 3/1/2023 - Πηγή: Reporter

Ενώ το Bitcoin και γενικότερα η αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον απόηχο της κατάρρευσης της FTX, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για παγκόσμια ύφεση που θα επηρεάσει το ένα τρίτο των οικονομιών παγκοσμίως.

Κάνοντας λόγο για μια δύσκολη χρονιά, η Γκεοργκίεβα περιέγραψε την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας ως τη μεγαλύτερη απειλή φέτος, με τους άλλους κύριους αναπτυξιακούς κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίας – τις ΗΠΑ και την Ευρώπη –

επίσης να αντιμετωπίζουν επιβράδυνση.

«Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στην ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γκεοργκίεβα. Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ήδη εμφανής στην ΕΕ, λόγω του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι το νέο έτος «θα είναι πιο σκληρό από το έτος που αφήνουμε πίσω», αναφέροντας ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν επίσης σκληρά από την επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών.

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση. Ακόμη και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα είναι σαν ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Η μισή ΕΕ θα βρίσκεται σε ύφεση τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση επειδή είναι «οι πιο ανθεκτικές».

Πώς, όμως, μια παγκόσμια ύφεση θα επηρέαζε το Bitcoin;

Αυτό το ερώτημα είναι ένα από τα βασικά για το 2023, επισημαίνει το Bitcoinist, και αναμφισβήτητα το πιο αμφιλεγόμενο. Σαφώς, το Bitcoin δεν εκπλήρωσε ούτε το 2022 την προσδοκία ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Ενώ ο χρυσός υποχώρησε 1% σε ετήσια βάση, η τιμή Bitcoin… κατρακύλησε 65%.

Είναι επίσης γεγονός ότι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα δεν έχουν διαπραγματευτεί ποτέ σε καθεστώς ύφεσης, επομένως λείπουν ιστορικά συγκρίσιμα στοιχεία. Επιπλέον, είναι προφανές ότι ειδικά οι μικροεπενδυτές θα δυσκολευτούν να επενδύσουν σε BTC όταν η πλειοψηφία τα πάει άσχημα οικονομικά.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να είναι μια νέα ευκαιρία για το Bitcoin να καθιερωθεί ως το «ισχυρότερο και ανθεκτικότερο χρήμα» στον κόσμο, καθώς υπάρχει περιορισμένη προσφορά 21 εκατομμυρίων.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πού θα πάει η αγοραστική δύναμη σε μια ύφεση; Θα είναι ο χρυσός, όπως ήταν ιστορικά, το… ασφαλές καταφύγιο ή το Bitcoin θα πάρει ένα σημαντικό μερίδιο ως ψηφιακός χρυσός;

ύφεσηBitcoinΓκεοργκίεβαΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα