Φόβοι της ζήτησης και δολάριο ρίχνουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Πτώση άνω του 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (19/9), καθώς ο «μαύρος χρυσός» δέχεται πιέσεις από τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από το ισχυρό αμερικανικό δολάριο ενόψει πιθανών μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων, αν και οι ανησυχίες για την προσφορά περιορίζουν τις απώλειες.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο

είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, με κάποιους να μην αποκλείουν αύξηση ακόμα και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η επικείμενη συνεδρίαση της Fed και το ισχυρό δολάριο δεν αφήνουν τις τιμές να ανέβουν», εξήγησε ο Ταμας Βάργκα της χρηματιστηριακής πετρελαίου PVM.

Το πετρέλαιο δέχθηκε επίσης πίεση από τις ελπίδες για χαλάρωση της κρίσης εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Οι Γερμανοί αγοραστές φύλαξαν χωρητικότητα για να λάβουν ρωσικό αέριο μέσω του κλειστού αγωγού Nord Stream 1, αλλά αυτό αναθεωρήθηκε αργότερα και δεν ρέει φυσικό αέριο.

Το αργό έχει εκτιναχθεί στα ύψη φέτος, με το μπρεντ να πλησιάζει το υψηλό ρεκόρ των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι ανησυχίες για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση έχουν ωθήσει έκτοτε τις τιμές χαμηλότερα.

Το αμερικάνικο δολάριο παρέμεινε κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών ενόψει των αποφάσεων αυτής της εβδομάδας από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Η αγορά έχει επίσης πιεστεί από τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση, όπως η πρόβλεψη της περασμένης εβδομάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι θα υπάρξει μηδενική αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο.

Παρά τους φόβους για τη ζήτηση, οι ανησυχίες για την προσφορά κρατούν την πτώση υπό έλεγχο.

Η χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19 στην Κίνα, η οποία είχε μειώσει τις προοπτικές για ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποια αισιοδοξία, λένε οι αναλυτές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,71% στα 83,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,52% στα 89,95 δολάρια το βαρέλι.

Κατηφορίζει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,286% στα 183,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 1.673,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει οριακά 0,02% στα 19,378 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,83% στα 3,4875 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,26% στο 1,1382 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8786 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα