ΦΠΑ: Ο «πρωταθλητισμός» στη φοροδιαφυγή στερεί κρίσιμους πόρους

Καμπανάκι για τα ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κρούει στο τετραμηνιαίο του περιοδικό το Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ με αφορμή πρόσφατη Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου η Ελλάδα δυστυχώς να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ευρωζώνη σε θέματα φοροδιαφυγής.

Με βάση όσα αναφέρει το ΚΕΠΕ, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου υπολογίζει πως η Ελλάδα

χάνει ετησίως έσοδα 6 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Το ποσό αυτό τη φέρνει πρώτη σε απώλειες ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης και δεύτερη συνολικά στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το ΚΕΠΕ, τα έσοδα από ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας το 2020 ήταν 21 δισ. ευρώ. Τα ποσά που κατέληξαν στα κρατικά ταμεία ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ, δηλαδή παρατηρείται μία τεράστια απώλεια στα έσοδα από ΦΠΑ 6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 28,5%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν 2,5 φορές στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» που αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εισπράξεων από τον ΦΠΑ, και όπως δείχνουν τα στοιχεία, σχεδόν 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται, με τη φορολογική συμμόρφωση να διαμορφώνεται στο 68%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κανένα από τα κράτη της Ε.Ε. δεν πετυχαίνει το 100% των εισπράξεων του ΦΠΑ.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει υψηλότερα ποσοστά καθώς, όταν έμπαινε στην ΟΝΕ και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης στο μέτωπο του ΦΠΑ έφθαναν και το 81%. Εάν από τα 6 δισ. ευρώ που χάνει η χώρα από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, εισέπραττε τα 4 δισ. ευρώ, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για γενναίες φοροελαφρύνσεις αλλά και για την κατάργηση των φόρων που επιβλήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πάντα μεγάλη, όπως και η παραοικονομία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ύψος της, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ, έχει μεγαλώσει. Πιθανόν αυτό να οφείλεται στους υψηλούς συντελεστές αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων που ωθούν την αγορά, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε «μαύρες συναλλαγές».

Σημειώνεται ότι η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για το πώς αφενός θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή κι αφετέρου θα ενισχυθεί και η ζήτηση σε κρίσιμους κλάδους, όπως η εστίαση. Ουσιαστικά προτείνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν πολλοί παράγοντες τη αγοράς, η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

φοροδιαφυγήΦΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα