Φυσικό αέριο- Πετρέλαιο: Ρίχνει τις τιμές η απειλή της ύφεσης

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο η απειλή της ύφεσης δίνει "ανάσες" ελπίδας για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Έτσι οι τιμές στο μπρέν υποχωρούν στα 85,6 δολάρια το βαρέλι έχοντας σε μηνιαία βάση καταγράψει πτώση σε μηνιαία βάση της τάξης 16,78%. Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 με βάση το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι στα 1,953 ευρώ ανά λίτρο

για την απλή αμόλυβδη. Βέβαια στην Αττική βρίσκει κάποιος και τιμές ακόμη και δέκα λεπτά χαμμηλότερα. Σε σχέση με λίγους μήνες πριν οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί αν και οι εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για τις τιμές από αύριο Τρίτη παραπέμπουν σε μια μικρή άνοδο, καθώς οι τιμές χονδρικής κινούνται οριακά αυξητικά (περίπου 0,98 ευρώ/ανά κυβικό μέτρο, απλή αμόλυβδη - 7,7 ευρώ το ΒΙΟ ντίζελ κίνησης).

Ωστόσο εάν παραμείνει η πτωτική τάσης διεθνώς στις τιμές τότε με βάση παράγοντες της αγοράς οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθούν οι τιμές ενδεχομένως και οριακά κάτω από το 1,30 ευρώ το λίτρο, μετά και την επιδότηση των 25 λεπτών στην πηγή.

Το δε φυσικό αέριο στον Ολλανδικό Δείκτη TTF καταγράφει, σε μηνιαία βάση αποκλιμάκωση της τάξης του -36,51%, στα 185,50 δολάρια ανά θερμική μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι στα 341,99 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα με μια μιρκή αύξηση της τάξης του 3,8%.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόβοι ότι επέρχεται ύφεση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της ΕΕ, αλλά και των κρατικών βρετανικών ομολόγων.

Ουσιαστικά η “αγωνία” του πληθωρισμού οδηγεί σε κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής που “χτυπούν” τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, επιτείνουν την αγωνία για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πτώση του ευρώ

Αναπόφευκτα με το κλίμα αυτό στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε πτώση κοντά στο 1% για το Ευρώ. Βέβαια σε πολυετή χαμηλά με το δολάριο είναι πλέον και η στερλίνα, το γιεν και το ελβετικό φράγκο,

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2002, με πτώση 0,95% έναντι του δολαρίου, ενώ οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνθηκαν πλέον στο -16%.

Συγκεκριμένα, το δολάριο έπιασε υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9685 δολ. Επιπλέον σε νέο υψηλό 37 ετών κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στο 1,0872 δολ. καταγράφοντας «άλμα» 3,3%.

Η κίνηση αυτή του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων καθώς εκτιμάται ότι το δολάριο δίνει ασφάλεια και καλές αποδόσεις καθώς η Fed έχει ξεκινήσει πιο γρήγορα τις αυξήσεις επιτοκίων.Βέβαια η άνοδος του δολαρίου “κουρεύει” κάπως τα οφέλη από την πτώση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, καθώς η τιμολόγηση πετρελαίου - φυσικού αερίου γίνεται σε δολάρια. Τα ομόλογα

Έπίσης και στο μέτωπο των ομολόγων καταγράφονται οι ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Η πόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας την περασμένη Παρασκευή υπερέβη το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το 2011. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος.

Την ίδια ώρα η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και έφτασε στο 4,32%, με το Κυπριακό να ακολουθεί στο 3,73%, το Ισπανικό στο 3,21%, το Πορτογαλικό στο 3,10% και το Ιρλανδικό στο 2,62%. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας είδε την απόδοσή του να εκτινάσσεται άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη), φθάνοντας κοντά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου του 2017 – 2018. Την ίδια ώρα, τα spreads –δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- εκτοξεύθηκαν στις 256 μονάδες βάσης.

Αγωνία για την ύφεση

Με βάση αναλυτές το αρνητικό το κλίμα τροφοδοτείται από τις εκτιμήσεις για υφεσιακή πορεία της οικονομίας, λόγω της αυξητικής πορείας των επιτοκίων (3% στις ΗΠΑ, 2,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,25% στην Ευρωζώνη). Ουσιαστικά η “αγωνία” του πληθωρισμού οδηγεί σε κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής που “χτυπούν” τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, επιτείνουν την αγωνία για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι για τη χειρότερη χρονιά στην αγορά ομολόγων από το 1949, προειδοποιεί η Bank of America (BofA). Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, το μαζικό ξεπούλημα (sell off) που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος, απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.

Τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές άντλησαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, σύμφωνα με την έκθεση. Επίσης, η BofA υπογράμμισε ότι οι επενδυτές σταθμίζουν πλέον τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων και το φάσμα της ύφεσης, προσθέτοντας ότι μια κατάρρευση ομολόγων σημαίνει ότι δεν είχε επιτευχθεί ακόμη υψηλό σε πιστωτικά περιθώρια και οι μετοχές δεν έχουν πιάσει πάτο.

Τέλος, όπως τονίζεται, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές και πυροδοτότησε μια νέα άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Γιώργος Αλεξάκης ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟύφεση
Keywords
Τυχαία Θέματα