Φυσικό αέριο:Οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα δίνουν ανάσα στις τιμές

Οι μαζικές αποστολές φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ αλλά και ο ρόλος του καιρού φέρνουν μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, που τις προηγούμενες μέρες κατέγραψε σειρά ρεκόρ τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg

αυξημένα είναι τα φορτία ΥΦΑ από τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες. Έτσι 10 πλοία μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα, ενώ 20 επιπλέον, αναμένονται το επόμενο διάστημα. Επίσης το 2022 προβλέπεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδειχθούν στο μεγαλύτερο εξαγωγέα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στον πλανήτη. Με βάση, μάλιστα, την Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ οι εξαγωγές ΥΦΑ προβλέπεται ότι το 2022 θα φθάσουν τα 11,5 δισ κυβικά πόδια την ημέρα, που, σύμφωνα με την Goldman Sachs θα αντιπροσωπεύουν το 22% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Τι έγινε στην Ελλάδα το 2020-21;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παρόλο που το 2019 η Αλγερία διατηρούσε κυρίαρχη θέση στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα με ποσοστό 20%, το 2020 στην πρώτη θέση πέρασαν οι ΗΠΑ με ποσοστό μάλιστα 48%. Χρονιά ρεκόρ μάλιστα για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2020, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως σχεδόν οι μισές από τις ποσότητες που κάλυψαν τις ανάγκες των Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) την προηγούμενη χρονιά προήλθαν από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση κατά το διάστημα Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2020 ανήλθε σε 63,1 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) από 57,4 εκ. MWh το 2019. Ουσιαστικά, το 46,18% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG, με 49 δεξαμενόπλοια να εκφορτώνουν συνολικά το 2020 στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας (από 50 το 2019).

Πάντως το 2021 άλλαξε η εικόνα με τους αγωγούς να έχουν τον πρωτο ρόλο. Έτσι για το πρώτο ενιάμηνο του 2021, το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο ήταν η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 13,45% φτάνοντας τις 52,46 Τεραβατώρες (TWh) από 46,24 TWh σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 57,73 TWh, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τις 53,54 TWh το α’ ενιάμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (26,09 TWh), το οποίο κάλυψε το 45,19 % των εισαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,06 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημαντικά συμβάλλει πλέον στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 17,01% των εισαγωγών εντός του πρώτου ενιάμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 9,82 TWh, ενώ τέλος, περίπου 3,08 TWh (5,33%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.

Οι ΗΠΑ Ουσιαστικά οι ΗΠΑ, όπως αναδεικνύει και η περίπτωση της Ελλάδας, ειδικά το 2019, επιχειρούν να ανοίξουν περαιτέρω μεγαλύτερους εναλλακτικούς δρόμους τροφοδοσίας έναντι της Ρωσίας και της μονοσήμαντης εξάρτησης της Ευρώπης από την Gazprom. Παρόλο που βέβαια οι τιμές του Ρωσικού αερίου μέσω αγωγών μπορεί να διαμορφωθούν υπο συνθήκες σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Οι τιμές

Πάντως με αιχμή τις γεωπολιτικές κινήσεις των ΗΠΑ οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν έως 40% στα τέλη της εβδομάδας, Ανάλογα πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF με τις τιμές την προηγούμενη μέρα των Χριστουγέννων να διαμορφώνονται για συμβόλαια Ιανουαρίου έκλεισε στα 108 ευρώ/MWh (-2,235%) και στα 108,9 ευρώ/MWh για τον Φεβρουάριο.

Τα επίπεδα τιμών επίσης στο ρεύμα στην Ελλάδα έπεσαν λόγω και της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα . Έτσι στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή διαμορφώθηκε για σήμερα στα 171,9 ευρώ/MWh, κατά 10,1% χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου η τιμή είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh.

Αναλυτικά η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα έφτασε στο 39%, την ίδια ώρα που το φυσικό αέριο έφτασε μόλις στο 26,9%. Στο 8,7% είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, ενώ στο 11,8% είναι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών και στο 8,9%των εισαγωγών.

Στην Ευρώπη οι τιμές αποκλιμακώθηκαν με την Ισπανία να έχει τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 96,08 ευρώ/MWh. Στη Γαλλίας, που για μέρες κατέγραφε μεγάλα ρεκόρ η τιμή για σήμερα είναι στα 161,08 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση 13,1%. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή ήταν στα 150,12/ MWh, στη Σερβία στα 212.54/ MWh με αύξηση 24.2.

Γιώργος Αλεξάκης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΗΠΑΡωσίαΤιμέςΕνέργεια
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα