Γαλλία-Επίσημα αποτελέσματα: Στο 33% ο ακροδεξιός συνασπισμός της Λεπέν

10:23 1/7/2024 - Πηγή: Reporter

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν. «Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε από την πλευρά του ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN, Ζορντάν Μπαρντελά.

Σημειώνεται πως ποτέ στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι «ιστορικό», υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Υπενθυμίζεται ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.

#Εμανουέλ_Μακρόν #ΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ #ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ #ακροδεξιά #γαλλικές_εκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
gallia-episima-apotelesmata-sto-33-o-akrodexios-synaspismos-tis-lepen.htm
Τυχαία Θέματα