Γαλλία: «Καμπανάκι» από τη Moody’s για χρέος- πολιτική αβεβαιότητα

19:48 9/7/2024 - Πηγή: Reporter

Εάν οι πολιτικές διενέξεις οδηγήσουν σε επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και του χρέους της χώρας, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας κινδυνεύει, προειδοποιεί η Moody's.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας μπορεί να υποβαθμιστούν σε αρνητικές από σταθερές, αν παρατηρηθεί μεγαλύτερη επιδείνωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με αντίστοιχες οικονομίες. Το σχόλιο του οίκου απηχεί μια παρόμοια προειδοποίηση που είχε κάνει τον Απρίλιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει τον απόηχο μιας δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας που είχε ως αποτέλεσμα κανένα κόμμα ή πολιτική συμμαχία να μην αποσπάσει αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές έχουν επιδοθεί, πλέον, σε έναν αγώνα δρόμου για την πρωθυπουργία, αφήνοντας την οικονομία της Γαλλίας -και του επενδυτές ομολόγων- στον «αέρα», μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πώς θα αντιμετωπίσει το μη βιώσιμο χρέος της.

Οι αναλυτές της Moody’s αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε τη Γαλλία «σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», χαρακτηρίζοντας τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ως αρνητικές και προσθέτοντας ότι «μια εξασθένιση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε τις καθοδικές πιέσεις».

Ο οίκος προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της Γαλλίας διευρύνει την έκθεσή της σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα κρατικά ομόλογα. Προσθέτει, δε, ότι η προσιτότητα του χρέους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ της Γαλλίας από τον οίκο, δεδομένου του αποθεματικού νομίσματός της.

Ενώ τα επιτόκια της Ευρώπης αρχίζουν να μειώνονται, με την ΕΚΤ να έχει προγραμματίσει και νέα μείωση μέχρι το τέλος του έτους, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν α να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσαν πέντε μονάδες βάσης υψηλότερα, την Τρίτη, στο 3,22%, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων στις 64 μονάδες βάσης, από περίπου 50 μονάδες βάσης που ήταν πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον, οι αναλυτές της Moody’s επισημαίνουν ότι μια αντιστροφή των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν από το 2017 και έπειτα, από τον Μακρόν και τους συμμάχους του, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, εάν αυτή η επιλογή πολιτικής κριθεί ότι έχει «ουσιωδώς αρνητικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της Γαλλίας και/ή στη δημοσιονομική της τροχιά».

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή της, τον Απρίλιο, η Moody’s επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο Aa2 -που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα- με σταθερές προοπτικές.

#Moody's #Γαλλία #ΟΙΚΟΣ_ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ #γαλλική_οικονομία #αξιόχρεο #ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
gallia-kabanaki-apo-ti-moodys-gia-chreos--politiki-avevaiotita.htm
Τυχαία Θέματα