Γαλλία: «Τριγμοί» στην αριστερή συμμαχία δύο μέρες μετά τη συγκρότηση

Η νέα αριστερή πολιτική συμμαχία της Γαλλίας εμφανίζει ρωγμές, μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκρότησή της.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν ξεκίνησε επιχείρηση εκκαθάρισης μετριοπαθών στελεχών του κόμματος του που είχαν ταχθεί υπέρ της ενότητας της αριστεράς, προκαλώντας έντονη αντίδραση από άλλους αριστερούς ηγέτες. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times,

o Ολιβιέ Φορ, αρχηγός των Σοσιαλιστών, χαρακτήρισε την κίνηση «σκανδαλώδη».

Η δημιουργία του NPF συμφωνήθηκε μόλις την Πέμπτη, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ τεσσάρων αριστερών κομμάτων. Τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα σε ό,τι αφορά την οικονομία, την πολιτική της Ε.Ε. και την Ουκρανία, αλλά έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Μελανσόν έχουν θέσει το NPF υπό πίεση. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise) αφαίρεσε από τη λίστα υποψηφίων τoυ κόμματος όσα στελέχη είχαν προηγουμένως επικρίνει τις ακραίες θέσεις του, ενώ συμπεριέλαβε στη λίστα τον Αντριέν Κατενές, αμφιλεγόμενο βουλευτή του LFI που έχει κατηγορηθεί από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία.

Η κίνηση του Μελανσόν προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τα μέλη των «εκκαθαρισμένων» και τους υποστηρικτές τους. «Είναι τελείως ποταπό, μικροπρεπές, να ξεκαθαρίζει λογαριασμούς όταν η πρόκληση, αυτήν τη στιγμή, είναι να αποτρέψει την ακροδεξιά από το να πάρει την εξουσία», είπε ο Αλέξις Κορμπιέρ, ένας από τους βουλευτές που απομακρύνθηκαν από τη λίστα, στο France Info.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σήμερα (15/6), ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

#Γαλλία #ΑΡΙΣΤΕΡΗ_ΣΥΜΜΑΧΙΑ #ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ #ακροδεξιά #ρωγμές #Τριγμοί
Keywords
Αναζητήσεις
gallia-trigmoi-stin-aristeri-symmachia-dyo-meres-meta-ti-sygkrotisi.htm
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Τριγμοί,gallia, trigmoi