Γεραπετρίτης: Ειλικρινής διάλογος, παραμένουν διαφορές-Φιντάν: Υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο

Λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, στις πρώτες του δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «σκοπός είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στην συνάντηση ως «Ιστορική ευκαιρία για τη διατήρηση του θετικού κλίματος».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση ότι ναι μεν
«υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς» αλλά υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας.

Οι επαφές μας αποκτούν μια κανονικότητα». Πιο αναλυτικά ανέφερε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα στις σχέσεις μας. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως υπήρξε ειλικρινής διάλογος που απέτρεψε την αποκλιμάκωση. Οι επαφές μας αποκτούν κανονικότητα – την κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτώνων».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η απευθείας επικοινωνία των λαών, όπως έχει γίνει με τη βοήθεια της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τα νησιά συμβάλει στην απευθείας επικοινωνία των λαών μας τονίζοντας: «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές σε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τουρισμό, εμπόριο και οικονομία αναφέροντας: «Συζητήσαμε για την προετοιμασία του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας – προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασα σε εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό. Ήδη το εμπόριο έχει αυξηθεί σημαντικά με την ευχή να φτάσει τα 10 δισ. δολ. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε υποβάλει υποψηφιότητα για 2 από τις 4 θέσεις για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στα θέματα της υφαλοκρηπίδας τονίζοντας: «Η ατζέντα της συζήτησής μας συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την .

Πρόκειται για μια αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου αλλά και κρίσιμου ζητήματος. Οι θέσεις μας, όσο αναφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με συναίσθηση της ευθύνης μας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Φιντάν: Υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία για τη διατήρηση του θετικού κλίματος», τόνιζοντας ότι «Μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της σχέσης μας σε στόχο το win win. Εχουμε ιστορική ευκαιρία».

Στη συνέχεια ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι στις συνομιλίες «αξιολογήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Είναι μια πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα, για τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε λύση. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητηθούν υπό τη βάση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες μας πριν από έναν χρόνο περίπου υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Είμαστε της άποψης ότι θα ξεπεράσουμε τις διαφορές αν κινηθούμε με το πνεύμα και το νόημα της διακήρυξης αυτής».

Αναφερόμενο στο Κυπριακό είπε ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό», επαναλαμβάνοντας ότι οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές και σταθερές.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα συνεχιστούν 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

#Γιώργος_Γεραπετρίτης #ΧΑΚΑΝ_ΦΙΝΤΑΝ #συνάντηση #ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα