Γερμανία Εκλογές: AfD και Αριστερά δυσκολεύουν μεταρρύθμιση του «φρένου» χρέους

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το Κόμμα της Αριστεράς die Linke εξασφάλισαν στη νέα γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή από κοινού το ένα τρίτο των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, αρκετά για να εμποδίσουν τη χαλάρωση του φρένου χρέους της χώρας- ενός μηχανισμού που ορισμένοι επενδυτές και πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρώ και οι γερμανικές μετοχές έφεραν μαζί τους ράλι στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν

την ισχυρή πιθανότητα ενός συνασπισμού υπό συντηρητική ηγεσία μετά τις εκλογές της Κυριακής που πέρασε (23/2), ενώ οι Γερμανοί επιχειρηματίες ζήτησαν τον γρήγορο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο, καθώς οι εταιρείες υποφέρουν από το υψηλό κόστος, τη γραφειοκρατία και τον αυξανόμενο ξένο ανταγωνισμό, σύμφωνα με μετάδοση του Reuters.

Οι αγορές επικεντρώνονται πλέον στις πιθανότητες μεταρρύθμισης ή κατάργησης του φρένου χρέους. Ο μηχανισμός αυτός περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αν και αυτό αποκλείει την αναπλήρωση του ειδικού ταμείου για την άμυνα ή τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου ταμείου.

AfD και Αριστερά μπλοκάρουν αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Ωστόσο, τόσο το AfD όσο και η Αριστερά αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και με τη νέα τους δύναμη στην κάτω βουλή της Bundestag θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στην αύξηση των αμυντικών συνεισφορών.

Οι ηγέτες του Κόμματος της Αριστεράς δήλωσαν τη Δευτέρα (24/2) ότι υποστηρίζουν μια μεταρρύθμιση του φρένου χρέους της Γερμανίας, αλλά υπό τον όρο ότι αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Πρέπει να επενδύσουμε στις κοινωνικές υποδομές, και αν αυτό δεν συμβεί, τότε ούτε εμείς θα το ψηφίσουμε», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος Ines Schwerdtner. «Δεν θα ψηφίσουμε τον επανεξοπλισμό».

Το απερχόμενο κοινοβούλιο της Γερμανίας εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται για τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους πριν σχηματιστεί νέος συνασπισμός, αλλά μια τέτοια κίνηση από την παρούσα συνέλευση είναι «μη ρεαλιστική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις στο Reuters σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (24/2).

«Πρώτον, ο χρόνος είναι πολύ λίγος και δεύτερον, θα ήταν επίσης ένα αμφισβητήσιμο πολιτικό μήνυμα αν οι συνταγματικές τροποποιήσεις γίνονταν τώρα με μια παλιά πλειοψηφία», δήλωσε ο Κούκις.

Σε αναμονή η γερμανική οικονομία

Οι Γερμανοί συντηρητικοί υπό τον πιθανό επόμενο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς έχουν ορκιστεί να κινηθούν γρήγορα για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό, αφού κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε αναμονή», δήλωσε ο πρόεδρός του Κλέμενς Φούεστ, αφού ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo διαμορφώθηκε στο 85,2 για τον Φεβρουάριο, σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σφικτά τα δημοσιονομικά περιθώρια

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, δήλωσε ότι ο νέος συνασπισμός μπορεί να δυσκολευτεί να βρει το δημοσιονομικό περιθώριο για να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα, ενώ παράλληλα θα ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

«Μια αποτυχία στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσε να φέρει τη Γερμανία σε βαθιά προβλήματα με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Schmieding. «Εξοργίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ».

Οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η επιστράτευση της συνεργασίας της Αριστεράς θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τον Μερτς.

«Η Αριστερά θα ήθελε να εγκαταλείψει το φρένο του χρέους. Ωστόσο, η ατζέντα της -να πνίξει τους πλούσιους, να ξοδέψει περισσότερα για την πρόνοια και λιγότερα για την άμυνα- είναι το ακριβώς αντίθετο από την ατζέντα του Μερτς», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Προκειμένου να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες από το σημερινό 2% του ΑΕΠ στο 4%, για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις μη αμυντικές δαπάνες κατά ένα τέταρτο, εάν αυτό δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετο χρέος, δήλωσε ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Ο Kraemer δήλωσε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Merz θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι η μόνη πολιτικά εφικτή επιλογή της είναι να αναστείλει το φρένο χρέους επικαλούμενη μια «έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία είναι δυνατή με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΦΡΕΝΟ_ΧΡΕΟΥΣ #Γερμανία #δημοσιονομικη_πολιτική
Keywords
Αναζητήσεις
germania-ekloges-afd-kai-aristera-dyskolevoun-metarrythmisi-tou-frenou-chreous.htm
Τυχαία Θέματα