Γερμανία (ifo): «Όχι» σε πρόσθετο δανεισμό χωρίς αναπτυξιακή ατζέντα

O Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου ifo, δήλωσε την Πέμπτη (20/2) ότι η στήριξη αποκλειστικά στο χρέος για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων πρόσθετων δαπανών είναι λάθος.

Ο ίδιος προτείνει μια ευρύτερη συνολική αντίληψη για την οικονομική ανάπτυξη που συνδυάζει το προσωρινό χρέος με άλλα μέτρα. «Θα ήταν επικίνδυνο αν η επόμενη κυβέρνηση ακολουθούσε τον δρόμο της μικρότερης πολιτικής αντίστασης. Η βιώσιμη

οικονομική ανάκαμψη δεν είναι δυνατή χωρίς αναδιάρθρωση, περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Fuest, η προεκλογική εκστρατεία επισημαίνει σωστά ότι οι επειγόντως αναγκαίες πρόσθετες ομοσπονδιακές δαπάνες για την άμυνα θα δημιουργήσουν πολύ γρήγορα ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών. Το έλλειμμα θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά τους προεκλογικούς ισχυρισμούς ορισμένων κομμάτων ότι το κενό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο μέσω υψηλότερου χρέους. «Το χρέος επιτρέπει να μεταφερθεί στο μέλλον η απόφαση σχετικά με το ποιος πρέπει να σηκώσει το βάρος, αλλά τίποτα περισσότερο. Εν τω μεταξύ, το υψηλότερο δημόσιο χρέος οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων και εκτοπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν η νομισματική πολιτική το επιτρέπει, το αποτέλεσμα είναι επίσης υψηλότερος πληθωρισμός», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ifo. Θα παραβλέψει επίσης το γεγονός ότι όσο μικρότερες είναι οι αχρησιμοποίητες παραγωγικές ικανότητες, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, ο Fuest ζητεί άμεση και σταδιακή αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών σε βάθος ετών. Αυτό θα συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση των νέων προτεραιοτήτων. Θα περιλάμβανε τη μείωση των επιδοτήσεων αλλά και τη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ifo, είναι επίσης καίριας σημασίας να συμπληρωθούν τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής με μια ευρύτερη αναπτυξιακή ατζέντα. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταργηθούν οι περιττές ρυθμίσεις και να μειωθεί μόνιμα η γραφειοκρατία. Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ifo δείχνει ότι η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα ήταν υψηλότερη κατά 146 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2022, εάν το 2015 είχαν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές που εφαρμόστηκαν προηγουμένως στη Σουηδία, για παράδειγμα. Αυτό θα εξασφάλιζε τώρα στο κράτος τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ετησίως. Ακόμη και αν τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, ο Fuest πιστεύει ότι πρέπει επειγόντως να υιοθετηθούν.

#IFO_INSTITUTE #Γερμανία #αναπτυξιακή_ατζέντα #CLEMENS_FUEST #γερμανικές_εκλογές #ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
germania-ifo-ochi-se-prostheto-daneismo-choris-anaptyxiaki-atzenta.htm
Τυχαία Θέματα