Γερμανικές Εκλογές: Οι επικεφαλής υποψήφιοι και οι θέσεις των κομμάτων

Ο εκλογικός αγώνας για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας μπαίνει στην τελική του ευθεία. Την Κυριακή (23/2) θα αποκτήσουμε μία πιο καθαρή εικόνα για τη σύνθεση του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, την επιρροή της ακροδεξιάς και την είσοδο ή μη των μικρότερων κομμάτων στη νέα Βουλή.

Ακολουθεί

μία επισκόπηση με τα προφίλ των κορυφαίων υποψηφιοτήτων των κομμάτων και των βασικών τους θέσεων.

Φρίντριχ Μερτς- Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU)

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής (23/2). Δικηγόρος, από ευκατάστατη οικογένεια εντάχθηκε από τα νεανικά του χρόνια στην Χριστιανική Ένωση. Ήταν ο μεγάλος εσωκομματικός ανταγωνιστής της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον καθαίρεσε το 2002 από την προεδρία της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης για να την αναλάβει η ίδια. Το 2009 αποχώρησε από την πολιτική, εργαζόμενος ως λομπίστας σε διάφορους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Επέστρεψε το 2018 στην ενεργό πολιτική, κατάφερε μετά από τρεις προσπάθειες να γίνει πρόεδρος της Ένωσης, με τον δρόμο για την καγκελαρία να είναι πλέον ανοιχτός, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στο 28-32% με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Ο Μερτς κατατάσσεται στον συντηρητικό πόλο του CDU και θεωρείται «παιδί του Σόιμπλε».

Δηλώνει υπέρ της απορρύθμισης των αγορών και της υποστήριξης της Ουκρανίας. Θεωρείται επίσης προωθητής των Ευρωατλαντικών σχέσεων, αν και φαίνεται να αποστασιοποιείται τελευταία από τις ΗΠΑ μετά τις τελευταίες κινήσεις του Τραμπ.

Έχει οδηγήσει το CDU δεξιότερα, υιοθετώντας σκληρή αντιμεταναστευτική στάση. Τον περασμένο μήνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει νομοσχέδιο για περιορισμό της μετανάστευσης από κοινού με το AfD, γεγονός για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική, ακόμη και από την Μέρκελ. Γενικότερα έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να «ψαρέψει» στα ακροδεξιά νερά.

Όλαφ Σολτς-SPD

Ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας. Εντάχθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στο SPD, τότε τασσόμενος κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μάλιστα δεν εκπλήρωσε στρατιωτική θητεία ως αντιρρησίας συνείδησης. Με το πέρασμα των χρόνων υιοθέτησε πιο μετριοπαθείς θέσεις και προσχώρησε στη μεταρρυθμιστική συνιστώσα του κόμματος.

Επί κυβέρνησης Σρέντρερ έγινε Γενικός Γραμματέας του κόμματος, ενώ επί πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ ορίστηκε Υπουργός Εργασίας. Το 2011 ψηφίστηκε Δήμαρχος Αμβούργου και το 2018 επέστρεψε στο Βερολίνο για να γίνει Υπουργός Οικονομικών. Έχασε τις εσωκομματικές εκλογές του 2019/2020 ωστόσο ανέλαβε την ηγεσία του ψηφοδελτίου για τις εκλογές του 2021, τις οποίες και κέρδισε, καθώς η διαχείρισή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρίθηκε ικανοποιητική, ενώ επωφελήθηκε από προκεκλογικές «γκάφες» των ανταγωνιστών του.

Η κυβέρνηση Σολτς θεωρείται από πολλούς αποτυχημένη. Οι κυβερνητικοί του εταίροι (Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες) συγκρούονταν συνεχώς σε δημόσια σφαίρα μέσω των καναλιών και των εφημερίδων, η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εκτίναξε περαιτέρω το κόστος ζωής και στον ίδιο ασκήθηκε κριτική για υπερβολικά παθητική στάση και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων. Εν τέλει, ο Σολτς απέλυσε τον Υπουργό Οικονομικών Λίντνερ με βαρύτατες αιχμές για «σαμποτάζ» του κυβερνητικού έργου τον Νοέμβριο, κίνηση που άνοιξε τον δρόμο στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής (23/2).

Παρά τη γενικότερη δυσαρέσκεια για τον Σολτς, η διακυβέρνησή του έχει να επιδείξει κάποια αποτελέσματα: Επιτεύχθηκε η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποφεύχθηκε ένα ενεργειακό black-out, η γερμανική στήριξη στην Ουκρανία συνέβαλε στην επιβράδυνση της ρωσικής επέλασης, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι νόμοι με κοινωνική χροιά και συμβολισμό, όπως η απλοποίηση της απόκτησης ιθαγένειας.

Σε αυτές τις εκλογές, ο Σολτς τάσσεται μεν υπέρ της Ουκρανίας αλλά χωρίς παράδοση πυραύλων Taurus, ενώ τονίζει ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του φρένου χρέους ώστε η Γερμανία να μπορέσει να συνεχίσει αυτήν την στήριξη και να επενδύσει στις δημόσιες υποδομές της. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν, καθώς το κόμματα του βρίσκεται σταθερά κάτω του 20%.

Αλίς Βάιντελ- AfD

Η Αλίς Βάιντελ έχει ένα αρκετά παράδοξο προφίλ για ηγέτιδα ενός ακροδεξιού κόμματος. Είναι λεσβία και η σύντροφός της κατάγεται από τη Σρι Λάνκα, ενώ έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά. Κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά και κάποτε εργαζόταν στη Goldman Sachs.

Η Βάιντελ δεν κατατάσσεται απαραίτητα στην εξτρεμιστική (σύμφωνα με τις επίσημες αρχές) τάση της AfD, ωστόσο έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ανοχή στις ακραίες δηλώσεις στελεχών της. Ενώ παλαιότερα είχε προσπαθήσει να διώξει από το κόμμα τον φασίστα (σύμφωνα με δικαστική απόφαση) επικεφαλής στη Θουριγγία Μπγερν Χέκε, πλέον ασπάζεται ολοένα και περισσότερο τη ρητορική του.

Η Βάιντελ και το ακροδεξιό AfD τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, εφόσον εκείνη ευνοεί στη «μάχη κατά της woke κουλτούρας». Χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα της με τον Ίλον Μασκ τον Ιανουάριο, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Χ, κατά το οποίο διαδόθηκε ρεσιτάλ ψευδών ειδήσεων. Το AfD θεωρείται επίσης ρωσόφιλο κόμμα, αρνούμενο να υποστηρίξει παραδόσεις οπλικού υλικού στην Ουκρανία ενώ κάποια στελέχη του ερευνώνται για χρηματισμό από το Κρεμλίνο, αλλά και από την Κίνα. Η Βαίντσελ υιοθετεί επίσης σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή και μιλάει πλέον ανοιχτά υπέρ μιας μαζικής απέλασης μεταναστών. Όπως συνηθίζεται στα ακροδεξιά κόμματα, η Βάιντελ αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, το ξενοφοβικό κόμμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Dexit, δηλαδή της εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρόμπερτ Χάμπεκ- Πράσινοι

Επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων είναι ο νυν Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ήταν και Αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Σολτς. Παρά το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του ο Χάμπεκ έχει σπουδάσει λογοτεχνία, γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία και εργαζόταν πριν μπει στον πολιτικό στίβο ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Την περίοδο 2012-2018 ήταν Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής στο Βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Έπειτα ανέλαβε την ηγεσία των Πρασίνων στο Βερολίνο, από κοινού με την νυν Υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, απογειώνοντας μαζί της τα ποσοστά του κόμματος σε ιστορικά υψηλά.

Το 2021 οι Πράσινοι όρισαν την Μπέρμποκ ως υποψήφια καγκελάριο, προς απογοήτευση του ίδιου. Οι Πράσινοι πήραν 14,7%, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από αυτό που επεδίωκε το κόμμα.

Ως Υπουργός ο Χάμπεκ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Του πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά του χρεώνονται επίσης οι αυξημένες τιμές. Επιπλέον υπήρξαν κάποια κακοσχεδιασμένα νομοσχέδια από τα Υπουργεία των Πρασίνων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα έντονους εσωκυβερνητικούς τριγμούς. Από την άλλη, γίναν μεγάλα βήματα στην επέκταση των ΑΠΕ.

Για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι Πράσινοι υποστηρίζουν αύξηση αμυντικών δαπανών. Ο Χάμπεκ έχει υποστηρίξει αύξηση ακόμη και στο 3,5% του ΑΕΠ. Το κόμμα θεωρείται από τα πιο φιλικά προς την Ουκρανία. Επιπλέον ο Χάμπεκ και το κόμμα δεσμεύονται συνέχιση της πορείας προς την πράσινη μετάβαση και υπόσχονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ζωής.

Die Linke-Η Αριστερά- Γιαν Φαν Άκεν και Χάιντι Ράιχινεκ

Η Linke κατεβαίνει στις εκλογές με δύο κορυφαίους υποψηφίους, τον Γιαν Φαν Χάκεν, πρώην εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας και την Χαίντι Ράιχινεκ πολιτική επιστήμονας με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Το κόμμα πέρασε μία τεράστια κρίση κατά τα τελευταία χρόνια λόγω εσωκομματικών τριγμών με το πιο προβεβλημένο της πρόσωπο, τη Σάρα Βάγκενκνεχτ να αποχωρεί από το κόμμα ιδρύοντας δικό της φορέα. Η Αριστερά έπιασε μόλις 2,7% στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο πλέον φαίνεται να «ανασταίνεται», με το κόμμα να κινείται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του 6 και 9%, άρα άνω του απαραίτητου ορίου του 5% για είσοδο στη Βουλή.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός πολύ δυναμικού προκελογικού αγώνα των μελών του κόμματος, τα οποία πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να συζητήσουν με τους πολίτες, ενώ η Ράιχινεκ έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στο Tik Tok.

Το κόμμα έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την παλιά του ρωσοφιλία, αλλά δεν υποστηρίζει παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τάσσεται κατά της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής. Επιδιώκει μείωση των ενοικίων, αύξηση μισθών και φορολόγηση των ανώτερων φορολογικών στρωμάτων.

BSW- Σάρα Βάγκενκνεχτ

Μετά την αποχώρησή της από την Linke η ρητορικά χαρισματική Σάρα Βάγκενκνεχτ, άλλοτε επικεφαλής του κομμουνιστικού πόλου του κόμματος ίδρυσε το δικό της, μονοπρόσωπο ουσιαστικά κόμμα, το οποίο έχει την πρωτότυπη ονομασία… Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Η Βάγκενκνεχτ υιοθετεί μία κοινωνική πολιτική στα αριστερά πρότυπα αλλά ζητά ταυτόχρονα αυστηρό περιορισμό της μετανάστευσης, μία αρκετά παράδοξη θέση καθώς η ίδια έχει ιρανική καταγωγή. Επιπλέον θεωρείται αντι-woke και ρωσόφιλη και ζητά άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ως υπεύθυνους για το ξέσπασμά του. Παρά τις καλές τις επιδόσεις στις Ευρωεκλογές και στις κρατιδιακές εκλογές του φθινοπώρου φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, με βάση τις σημερινές μετρήσεις.

Ελεύθεροι Δημοκράτες

Επικεφαλής υποψήφιος για το φιλελεύθερο FDP είναι ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που απολύθηκε από τον Σολτς τον Νοέμβριο, λόγω διαφωνιών των δύο πολιτικών (μεταξύ άλλων) για τον προϋπολογισμό του 2025. Κατηγορείται ότι σαμπόταρε το έργο της κυβέρνησης Σολτς καθώς φρέναρε συνεχώς τα κονδύλια για τα σχέδια των εκάστοτε υπουργείων. Οι σχέσεις του με τον Σολτς θεωρούνται πλέον κάκιστες. Το FDP βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες των εφημερίδων Süddeutsche και Die Zeit αποκάλυψαν, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες επεξεργάζονταν επί μήνες τρόπους πρόωρης αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Ο Λίντνερ τάσσεται υπέρ της απορρύθμισης των αγορών δηλώνοντας ότι η Γερμανία πρέπει να τολμήσει περισσότερο «Μιλέι και Μασκ». Η μετέπειτα υποστήριξη του δεύτερου προς το AfD τον έφερε σε αμήχανη θέση. Τέλος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι υπέρ μίας σκληρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, κατά του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, ενώ είναι αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στην επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας.

Γιώργος Ραυτόπουλος

#γερμανικές_εκλογές #AfD #ΒΑΙΝΤΕΛ
Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, θεσεις, goldman sachs, tik tok, επιρροή, νέα, βουλη, μερκελ, δημοσκοπηση, cdu, σόιμπλε, ηπα, spd, taurus, sachs, απε, αεπ, οηε, νατο, fdp, zeit, ρωσία, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εσπα 2021, κομματα, αποτελεσματα, ρωσία, αεπ, βερολινο, γερμανια, ηγεσια, ηπα, θητεια, κινα, οηε, ουκρανια, σρι λανκα, σφαιρα, φυσικο αεριο, fdp, αυξηση, ανγκελα μερκελ, απε, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερο, δηλωσεις, διδακτορικο, εγινε, ελλειψη, επιρροή, ερευνες, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογοτεχνια, μηνες, μειωση, νατο, νομοι, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδια, πρασινη, πορτα, ρεσιταλ, ρητορικη, σχεδια, ταση, τεως, φυσικο, χαιντι, αγωνας, βηματα, black, cdu, ευθεια, ενωση, goldman sachs, χροια, κυριακη, sachs, spd, taurus, tik tok, zeit
Αναζητήσεις
germanikes-ekloges-oi-epikefalis-ypopsifioi-kai-oi-theseis-ton-kommaton.htm
Τυχαία Θέματα