Για την υγεία των κρατουμένων ανησυχεί η Επίτροπος Dunja Mijatović!

15:53 6/4/2020 - Πηγή: Reporter

Με την πανδημία του κορονοϊού να θερίζει την Ευρώπη και τον κόσμο και τις απανταχού κυβερνήσεις να προσπαθούν να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, θεώρησε καλό να ζητήσει από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, να λάβουν επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλεκτική της παρότρυνση η Επίτροπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Οι καταδικασμένοι κρατούμενοι και οι προφυλακισμένοι είναι

από εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι σε ιογενή μόλυνση, καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου και οι εγκαταστάσεις κράτησης δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλες επιδημίες ενώ, τα βασικά προστατευτικά μέτρα όπως η κοινωνική απομάκρυνση και οι κανόνες υγιεινής δεν μπορούν να εφαρμοσθούν τόσο εύκολα όσο έξω, εκθέτοντας τους κρατουμένους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία.

- Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η πανδημία πλήττει ένα περιβάλλον υπερπληθυσμένων φυλακών και ανεπαρκών συνθηκών κράτησης σε περιορισμένα κελιά, με μη ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και υψηλότερα ποσοστά μολυσματικών και χρόνιων ασθενειών μεταξύ των κρατουμένων, όπως η φυματίωση, ο διαβήτης και ο ιός HIV.

- Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ήδη αναφερθεί ορισμένες μολύνσεις και ορισμένοι θάνατοι στη φυλακή που σχετίζονται με το COVID 19, η ένταση στις φυλακές αυξήθηκε από την αρχή της πανδημικής κρίσης, οδηγώντας σε πράξεις διαμαρτυρίας (μερικές φορές βίαιες) ως αντίδραση σε περιορισμούς στις επισκέψεις ή σε άλλες δραστηριότητες.

- Η μείωση του πληθυσμού των φυλακών είναι απαραίτητη σε όλη την Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των υγειονομικών κανονισμών και να διευκολυνθεί η αυξανόμενη πίεση στο προσωπικό των φυλακών και στο σωφρονιστικό σύστημα στο σύνολό του.

- Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι κατά την πανδημία COVID-19 θα τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων παραμένουν σε κράτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των πιο ευάλωτων κρατουμένων, των ατόμων με αναπηρίες, των εγκύων και των ανήλικων κρατουμένων. Όλοι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους κρατουμένους πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι αναγκαίοι, αναλογικοί, χρονικά περιορισμένοι και διαφανείς. Για παράδειγμα, όταν οι περιορισμοί στις οικογενειακές επισκέψεις και σε άλλες εξωτερικές επαφές φαίνονται αναγκαίοι, θα πρέπει να μετριάζονται επιτακτικά από εναλλακτικές ρυθμίσεις, όπως η διευρυμένη πρόσβαση σε τηλεφωνικές ή βιντεοεπαφές.

- Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της έκρηξης του κορονοϊού σε χώρους κράτησης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν επειγόντως και να εφαρμόσουν ένα ανθρωπιστικό και περιεκτικό σχέδιο κρίσης που θα υποστηρίζεται από επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες εκείνων που εγκαταλείπουν φυλακές, παραμένουν σε κράτηση και προσωπικό φυλακών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

πανδημίαDunja MijatovićκορονοιόςCOVID 19Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα