Γιώργος Μάριος Μακρής: Ο καρκίνος μαστού θεραπεύεται με προληπτικό έλεγχο

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την θεραπεία του καρκίνου όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο reporter, ο κ. Γιώργος-Μάριος Μακρής MD, PhD, MSc, Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της "Ευρωκλινικής Αθηνών".

Σύμφωνα με το κ. Μακρή "κάποτε δεν τολμούσαμε να σκεφτούμε ότι θα βλέπαμε ασθενείς με καρκίνο

να θεραπεύονται, αλλά αυτό είναι τώρα πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους".

Όσον αφορά το καρκίνο μαστού ο μαιευτήρας-χειρουργός διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου αποκαλύπτει ότι : "ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000, με την επισήμανση ότι ο σωστός προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει την επιβίωση στο 95,3% των περιπτώσεων".

Σε σχέση με την είσοδο επενδυτών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Ευρωκλινικής Αθηνών" ο διευθυντής του νοσοκομείου τονίζει τα εξής: "Ο ρόλος της Ευρωκλινικής ως ισχυρός πάροχος υπηρεσιών υγείας στο κέντρο της Αθήνας ενισχύεται με την ανανέωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σίγουρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τις δυνατότητες της".

Ολόκληρη η συνέντευξη το Μαιευτήρα- Χειρουργού- Γυναικολόγου Γιώργου-Μάριου Μακρή έχει ως εξής:

Ερ: Το παγκόσμιο ερευνητικό έργο πόσο κοντά βρίσκεται στην ίαση του καρκίνου έσω και έξω γεννητικών οργάνων;

Απ: Η κατανόησή μας για τη βιολογία του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, οδηγώντας σε νέους τύπους στοχευμένων θεραπειών και νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Κατά το παρελθόν έτος, νέες θεραπείες συνδυάστηκαν με διαφορετικούς τρόπους, εντοπίστηκαν βέλτιστες δόσεις για υπάρχουσες θεραπείες και μειώθηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ομάδες ασθενών που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από συγκεκριμένες θεραπείες και προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία. Κάποτε δεν τολμούσαμε να σκεφτούμε ότι θα βλέπαμε ασθενείς με καρκίνο να θεραπεύονται, αλλά αυτό είναι τώρα πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα να καρπωνόμαστε την πρόοδο της έρευνας και την ανάπτυξη της ογκολογίας. Η τελική νίκη ενάντια στον καρκίνο είναι δύσκολη, όμως ήδη για πολλούς συνανθρώπους μας ο καρκίνος θεωρείται ένα χρόνιο νόσημα με το οποίο συνυπάρχουν.

Ερ: Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι αρκετά ή πολύ ευαισθητοποιημένες στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού;

Απ: Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000, με την επισήμανση ότι ο σωστός προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει την επιβίωση στο 95,3% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ως το 2030 αναμένεται η δεκαετής επιβίωση των ασθενών να έχει φτάσει το 100%. Σίγουρα υπεραισιόδοξη προσέγγιση, αλλά ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ευτυχώς, πλέον οι γυναίκες σήμερα κινητοποιούνται και αναλαμβάνουν δράση. Όλο και περισσότερες μοιράζονται τις ροζ κορδέλες ευαισθητοποίησης για τη δημιουργία μιας κοινότητας που ενημερώνεται και δρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ξεκινώντας πάντα από τις προληπτικές εξετάσεις. Η πρόληψη άλλωστε σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι το ενδιαφέρον για την υγεία στην πράξη, είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Και παρά τα υψηλά ποσοστά επιβίωσης αποτελεί πρόκληση να τα αυξήσουμε και άλλο.

Ερ: Πόσο επηρεάζει η κληρονομικότητα στο γυναικολογικό καρκίνο και στο καρκίνο των μαστών;

Απ: Όλοι διατρέχουμε, σε κάποιο βαθμό, τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο. Στην πλειοψηφία, άνω του 85% των περιστατικών ο καρκίνος είναι ένα τυχαίο – σποραδικό γεγονός, δίχως να έχει κληρονομικό υπόβαθρο. Για κάποιους, όμως, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ αυξημένος και μάλιστα σε νεότερη ηλικία, εξαιτίας βλάβης (μετάλλαξης) των γονιδίων που έχουν κληρονομήσει. Είναι γνωστά περισσότερα από 80 γονίδια/ομάδες γονιδίων που, όταν έχουν κληρονομική βλάβη (μετάλλαξη), ευθύνονται γι’ αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσά τους, τα BRCA1 και BRCA2 είναι αυτά που πιο συχνά αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών (χωρίς να είναι τα μόνα).

Μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2 διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (60%-85%) και για καρκίνο της ωοθήκης (20%-40%). Για να δει κανείς αν ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, ξεκινά από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του, δηλαδή συγγενείς εξ αίματος που διαγνώστηκαν με καρκίνο, ηλικία διάγνωσης, τύπο καρκίνου και ηλικία που έχουν σήμερα (ή ηλικία που απεβίωσαν), ενώ πλέον υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα ειδικά τεστ αίματος.

Ερ: Πως αντιμετωπίζεται ο γυναικολογικός καρκίνος στην εγκυμοσύνη;

Απ: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού είναι οι πιο συχνές κακοήθειες του γυναικείου γεννητικού συστήματος που σχετίζονται με εγκυμοσύνη. Ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του αιδοίου και ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι εξαιρετικά σπάνιοι κατά τη διάρκεια της κύησης. Η θεραπεία του γυναικολογικού καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία του μαιευτήρα - γυναικολόγου με άλλες ιατρικές ειδικότητες σε καλά εξειδικευμένα και οργανωμένα κέντρα. Η χειρουργική θεραπεία και ο συνδυασμός της με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ορμονική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και την ηλικία εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η θεραπεία είναι κοινή όπως και εκτός κύησης. Σε μικρούς όγκους συνιστάται ογκεκτομή, ενώ σε μεγαλύτερους όγκους συνιστάται τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή και μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση του φρουρού λεμφαδένα έχει περιορίσει το εύρος της επέμβασης. Επικουρικός είναι ο ρόλος της χημειοθεραπείας που μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 16 εβδομάδες καθώς τότε έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση, ενώ η ακτινοθεραπεία συνιστάται να αναβάλλεται για αμέσως μετά τον τοκετό αν και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η ακτινοθεραπεία της μασχάλης ή του θώρακα θεωρείται ασφαλής μετά το 1ο τρίμηνο.

Στον καρκίνο του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών συνιστάται συνήθως η χειρουργική εξαίρεση της νόσου στα πρώιμα στάδια, ενώ στα προχωρημένα στάδια η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη σπάνια συνδυάζεται με τον καρκίνο του εσωτερικού της μήτρας, του ενδομητρίου. Φαίνεται ότι παίζει έναν προστατευτικό ρόλο ενάντια στη νόσο και σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει και έχει γίνει διατήρηση της μήτρας με ειδική αγωγή, δεν συμβαίνει υποτροπή.

Σίγουρα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το να συνδυαστεί η εγκυμοσύνη με τον καρκίνο. Σήμερα όμως οι γνώσεις μας και ο συνδυασμός της κοινής επιμέλειας μιας ομάδας από ειδικούς επιστήμονες φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα για την υγεία της μητέρας και του παιδιού που κυοφορεί.

Ερ: H 10ετής κρίση αλλά γενικότερα η οικονομική ανέχεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύεται ότι επηρεάζει στην αύξηση καρκινικών δεικτών στη χώρα;

Απ: Ο καρκίνος πλήττει συνήθως συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας. Όταν βέβαια υπάρξει ένας ισχυρός εξωγενής επιβαρυντικός παράγοντας όπως είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή, τότε η επίπτωση αλλάζει άρδην. Σίγουρα η οικονομική κρίση έπληξε και την υγεία της χώρας μας. Η οικονομική ανέχεια ανέβαλε κάποιες προληπτικές εξετάσεις, ανακαλύφθηκαν όγκοι σε πιο προχωρημένα στάδια και σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία καθυστέρησε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας να βρεθούν σε μειονεκτικότερη θέση στη μάχη απέναντι στον καρκίνο συγκριτικά με την προ κρίσης εποχή.

Ερ: H Ευρωκλινική πρόσφατα άλλαξε ιδιοκτησία. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την πορεία της στο κλάδο της ιδιωτικής υγείας;

Απ: Ο ιδιωτικός τομέας είναι ακρογωνιαίος λίθος στην διασφάλιση της υγείας της χώρας μας. Όσο πιο ισχυρά είναι τα θεμέλια των φορέων της ιδιωτικής υγείας, τόσο καλύτερες γίνονται οι προοπτικές για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασθενή. Η ιδιωτική υγεία οφείλει να είναι δίπλα στον άνθρωπο που υπηρετεί πρώτιστα, μα φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται και με όρους λογικής βιωσιμότητας. Ο ρόλος της Ευρωκλινικής ως ισχυρός πάροχος υπηρεσιών υγείας στο κέντρο της Αθήνας ενισχύεται με την ανανέωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σίγουρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τις δυνατότητες της.

Ανέστης Ντόκας

Γιώργος Μάριος ΜακρήςΚΑΡΚΙΝΟΣκαρκίνος του μαστού
Keywords
Τυχαία Θέματα