Γονικές παροχές: Πώς μπορεί να αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα

Από 1η Οκτωβρίου αναμένεται μετά και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να ισχύσει το νέο αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το αφορολόγητο όριο έχει μπει στα 800.000 ευρώ ανά γονέα ή για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας. Από αυτό το ύψος αυτό και πάνω θα επιβάλλεται συντελεστής 10%. Μέχρι σήμερα το αφορολόγητο όριο ήταν στα 150.000 ευρώ, ενώ από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1%, από τις 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέβαινε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ.

Καθώς το όριο είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, το

αφορολόγητο αθροιστικά ανά τέκνο φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, εάν μιλάμε για τους δυο γονείς, ενώ εκτοξεύεται σε περίπτωση που παππούδες και γιαγιάδες είναι εν ζωή και θέλουν να κάνουν δωρεά σε εγγόνια. Έτσι το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει και στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι γονικές παροχές αφορούν περιπτώσεις ακίνητης ή άυλης περιουσίας και βέβαια οδηγούν ειδικά μεγάλες περιουσίες σε σημαντικές φοροαπαλλαγές. Έτσι για ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ που μεταβιβάζονται από γονέα σε τέκνο και αποτελούν πρώτη κατοικία «σβήνεται» με τη νέα ρύθμιση, που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου, φόρος 36.000 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό για την επιχειρηματικότητα είναι ότι το αφορολόγητο αφορά μεταβιβάσεις εταιριών με γονική παροχή αλλά και μεταβιβάσεις μετοχών ή άλλων τίτλων, κάτι που βέβαια συναντά και την έντονη κριτική της Αντιπολίτευσης.

Πέρα, όμως από τη συζήτηση για τις ωφέλειες όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

· Θα πρέπει να τεκμηριώνουν τα ποσά που θα εκχωρήσουν. Δηλαδή να έχουν φορολογηθεί για τα εισοδήματα που θα εκχωρήσουν και βέβαια να δικαιολογούν με «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων

· Τα παιδιά που από γονείς και παππούδες αποκτήσουν ακίνητα θα αποκτήσουν υψηλό τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο εάν δεν μπορεί να καλύψουν θα «πέσουν» στις δαγκάνες των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν.

Γιώργος Αλεξάκης

γονικές παροχέςεισοδήματαεφορία
Keywords
Τυχαία Θέματα