Γράμμα κενό η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων!

Σε σημερινό, ενημερωτικό του, έγγραφο το Ευρωκοινοβούλιο, αποκαλύπτει, εμμέσως πλην σαφώς ότι, η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW), πού τίθεται σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021, δεν αποτελεί παρά ένα «γράμμα κενό» αφού:

- Τα εννέα κράτη που είναι γνωστό ότι διαθέτουν στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα δεν έχουν υπογράψει το TPMW.

- Ούτε την έχουν υπογράψει τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), που το 2016 επιβεβαίωσαν

εκ νέου τη δέσμευσή τους για πυρηνική αποτροπή.

- Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, 21 από τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αντιτίθενται στο TPNW και μόνο τρία το έχουν επικυρώσει

Αναλυτικότερα, στο έγγραφο, σημειώνεται ότι:

Στις 22 Ιανουαρίου 2021, τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW). Εκείνη την ημέρα, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, οι δοκιμές, η παραγωγή, η κατοχή, η αποθήκευση, η χρήση και η απειλή χρήσης, καθώς και η τοποθέτηση ή η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων άλλης χώρας στην εθνική επικράτεια ενός κρατικού μέρους θα απαγορευτεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το TPNW χαιρετίστηκε ως ιστορικό από υποστηρικτές μιας πρωτοβουλίας, η οποία κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια, για να απαλλαγεί ο κόσμος από το πιο καταστροφικό όπλο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα. Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία πρωτοστάτησε σε αυτές τις προσπάθειες, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2017.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το TPNW θα ενισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και θα προωθήσει σταδιακά τον πολιτικό κανόνα κατά της κατοχής και χρήσης πυρηνικών όπλων.

Οι αντίπαλοι της Συνθήκης υποστηρίζουν ότι οι προϋποθέσεις αφοπλισμού δεν υπάρχουν επί του παρόντος και ότι οι υποστηρικτές του TPNW δεν το αναγνωρίζουν. Υπογραμμίζουν επίσης τον κίνδυνο υπονόμευσης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία αναγνωρίζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης και αφοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του TPNW.

Τα εννέα κράτη που είναι γνωστό ότι διαθέτουν στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα δεν έχουν υπογράψει το TPMW. Ούτε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), που το 2016 επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για πυρηνική αποτροπή.

Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού του νέου μέσου και την ικανότητά του να δημιουργεί κανονιστικές τιμές. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, 21 από τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αντιτίθενται στο TPNW και μόνο τρία το έχουν επικυρώσει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι το TPNW παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για την επιθυμία επίτευξης του στόχου ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

*Το 7σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλωνσυνθήκη απαγόρευσης πυρηνικώνΕυρωκοινοβούλιοπυρηνικά
Keywords
Τυχαία Θέματα