Η Άγκυρα βγάζει το «Cesme» στο Αιγαίο με παράνομη NAVTEX

Στη λογική της πρόκλησης και των εντάσεων εμμένει η Τουρκία, εκδίδοντας δεύτερη παράνομη ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη ναυτική οδηγία από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα (28/5) μέχρι τις 14 Ιουνίου,

σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας και του μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Τουρκική εφημερίδα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Λέσβου

Εν τω μεταξύ, νέο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει θέμα κυριαρχίας της Λέσβου με αφορμή τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στο νησί.

Με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στη Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία». Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως «δεν μπλοφάρουμε σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών” αποκαλύφθηκαν οι εικόνες της στρατιωτικής άσκησης της Ελλάδας στη Λέσβο».

Η εφημερίδα δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης, τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μάλιστα, η Aksam αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

YUNUSΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣΤσεσμέΤΟΥΡΚΙΑΒόρειο Αιγαίουπερπτήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα