Η Ακαδημία Αθηνών στη μάχη κατά του κορονοϊού

18:21 3/4/2020 - Πηγή: Reporter

Την ανάγκη αύξησης των τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό αλλά και τη χρησιμοποίηση διαφόρων μοντέλων ανάλυσης της συμπεριφοράς της πανδημίας προτάσσει η ακαδημία Αθηνών ως αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της.

Στο πλαίσιο αυτό τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας και τα συνεργαζόμενα με αυτήν, έχουν μπει ήδη στη μάχη κατά της πανδημίας πραγματοποιώντας έρευνες για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας στις εντατικές, αλλά και για την ενίσχυση της ανοσίας των πολιτών.

Με την ακαδημία συνεργάζονται αρκετά ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων ενώ εκτός των Ακαδημαϊκών στην προσπάθεια συμμετέχουν περί τους 100 ερευνητές γιατροί και βιολόγοι αλλά και περίπου 250 μεταδιδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ο βιολόγος κ. Δημήτριος Θάνος. Μεταξύ των Ακαδημαϊκών που συμμετέχουν στις έρευνες και τις λοιπές δράσεις, είναι οι κύριοι Χαράλαμπος Ρούσσος (ιατρός), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (ιατρός) , Αθανάσιος Φωκάς (μαθηματικά μοντέλα), Χρήστος Ζερεφός (περιβάλλον) και Γιώργος Κόλλιας (βιολόγος).

Σχετικά με τις δραστηριότητες της που αφορούν στον Κορονοϊό, η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθεί συστηματικά και με ιδιαίτερη προσοχή την εξελισσόμενη πανδημία της νόσου COVID-19, η οποία προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και συνιστά μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα αρμόδια επιστημονικώς μέλη της Ακαδημίας Αθηνών (ιατροί και βιολόγοι) είχαν εγκαίρως επισημάνει ότι βάσει των δεικτών δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας (γηρασμένος πληθυσμός, περιορισμένος αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας, ορισμένες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιπολασμός καπνίσματος κλπ.) απαιτείται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Με βάση τα ανωτέρω, η Ακαδημία Αθηνών διέκοψε τις πάσης φύσεως συνεδριάσεις των πολυμελών συλλογικών οργάνων της και ομαδικές εκδηλώσεις ήδη από τις 5 Μαρτίου 2020.

Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει πέραν της εφαρμογής των ορθώς ληφθέντων περιοριστικών μέτρων πολιτικής προστασίας, την ουσιαστική συμβολή του ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και την συντονισμένη δράση του ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ακαδημία Αθηνών επισημαίνει επίσης ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η στρατηγική εξόδου από την κρίση απαιτεί εντατικές ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα της βιολογίας και επιδημιολογίας του ιού καθώς και της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων.

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή με το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό και τις σύγχρονες ερευνητικές του υποδομές. Συγκεκριμένα:

α) έχει δρομολογήσει τη διενέργεια μοριακών διαγνωστικών αναλύσεων για την ανίχνευση του ιού στον πληθυσμό,

β) πραγματοποιεί μετρήσεις βιο-δεικτών φλεγμονής και ανοσολογικής απάντησης για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής για τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας,

γ) προγραμματίζει την διεξαγωγή μελετών ανάπτυξης ανοσίας του πληθυσμού μέσω της ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού,

δ) δημιουργεί προτυποποιημένες συλλογές βιολογικού υλικού από πάσχοντες με τη νόσο COVID-19, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκπόνηση μελετών με αντικείμενο την κατανόηση της μοριακής εξέλιξης του ιού στον Ελληνικό πληθυσμό και της αλληλεπίδρασης του ιού με τα κύτταρα του ανθρώπου με σκοπό την ταυτοποίηση νέων φαρμακευτικών στόχων και

ε) σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, διερευνάται η σχέση μεταξύ των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα και των επικρατουσών κλιματολογικών-περιβαλλοντικών συνθηκών.

Επίσης, το Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών που συνεργάζεται με το ΙΙΒΕΑΑ έχει αναπτύξει έγκυρα μοντέλα πρόβλεψης της διάδοσης του ιού, τα οποία είναι χρήσιμα για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό διαχείρισης της επιδημίας. Το συνεργαζόμενο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλ. Φλέμιγκ» αναπτύσσει ζωικά πρότυπα μελέτης της λοίμωξης και της φλεγμονής με σκοπό την κατανόηση της παθογένειας που προκαλείται από τον ιό.

Στον τομέα της περίθαλψης των πασχόντων με τη νόσο COVID-19, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Ακαδημαϊκοί, και ιδίως οι εντατικολόγοι, προσφέρουν πολύτιμες ιατρικές συμβουλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

κορονοιόςΑκαδημία Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα