Η «ακτινογραφία» της ελληνικής PISA μέσα από 10 ερωταπαντήσεις
Έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς θα λειτουργήσει η «ελληνική PISA» στα σχολεία της χώρας, δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα που θα κάνει «πρεμιέρα» την προσεχή Τετάρτη, 18 Μαΐου, με τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθήτριες και μαθητές της Στ' τάξης των δημοτικών σχολείων και της Γ' τάξης των γυμνασίων.
Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αναφέρει ότι τα θέματα περιλαμβάνουν «τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο», «οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται» και ότι «δεν έχουν σχέση οι διαγνωστικές εξετάσεις με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου».
Ακολουθούν οι 10 ερωτήσεις-απαντήσεις που συνέταξε το υπ. Παιδείας:
Τι είναι η «Ελληνική PISA»;Πρόκειται για εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, οι οποίες στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις και σε πόσα σχολεία;Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 σε εθνικό επίπεδο. Θα συμμετάσχουν 6.000 μαθητές από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.
Πώς έγινε η επιλογή των σχολείων;Στις διαγνωστικές εξετάσεις παίρνουν μέρος σχολεία από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η επιλογή έγινε από Επιστημονική Επιτροπή με στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Περιλαμβάνονται μονοθέσια-ολιγοθέσια-πολυθέσια Δημοτικά και μικρά-μεσαία-μεγάλα Γυμνάσια. Στόχος ήταν το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των σχολείων της χώρας, έτσι ώστε να συμμετέχουν μαθητές που φοιτούν σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες.
Θα βγουν αποτελέσματα ανά σχολείο;Όχι. Τα φύλλα απαντήσεων των μαθητών εκτός από το ότι είναι ανώνυμα, περιέχουν μόνο την πληροφορία της περιφέρειας όπου ανήκει κάθε σχολείο, δηλαδή όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα γνωρίζουμε πώς τα πήγαν οι μαθητές της Αττικής, της Ηπείρου, του Νοτίου Αιγαίου κλπ.
Έχουν σχέση οι διαγνωστικές εξετάσεις με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου;Όχι. Εκτός από το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα σχολεία ή εκπαιδευτικούς, το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα απεικονίζει μόνο ποιες γνώσεις κατέκτησαν. Δεν θα δημιουργηθεί λίστα κατάταξης ούτε αριστείας.
Επιβαρύνονται οι μαθητές με στρες εξετάσεων;Όχι. Οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται, δεν κρίνεται η εισαγωγή τους σε επόμενη βαθμίδα, δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο καλύτερος, δεν πρόκειται να καταλάβουν κάποια θέση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις αριστείας.
Τι περιλαμβάνουν τα θέματα;Τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τα θέματα είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια. Οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν έρχονται να αιφνιδιάσουν τους μαθητές με θέματα που δεν τα έχουν ξαναδεί. Στη σχετική ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (http://iep.edu.gr/el/arxiki-eedx) μπορεί ο καθένας να δει παραδείγματα των θεμάτων.
Ποιοι καθορίζουν τα θέματα;Εκπαιδευτικοί θα τα καθορίσουν, οι οποίοι επελέγησαν από το ΙΕΠ, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μεταξύ αυτών που διδάσκουν σήμερα σε σχολεία, ούτως ώστε τα θέματα να έχουν άμεση σχέση με τη σχολική πραγματικότητα. Παράλληλα, εννεαμελής Επιστημονική Επιτροπή έδωσε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για την εκπόνηση των θεμάτων.
Ποιος ο στόχος των εξετάσεων αυτών;Ο στόχος τους είναι να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Θα μάθουμε τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο. Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορέσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών.
Έχουν ξαναγίνει τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη;Η Ελλάδα αποτελεί από τις ελάχιστες εξαιρέσεις της ΕΕ που ως τώρα δεν συλλέγουν συστηματικά, σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο και σε εθνικό επίπεδο στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης και δεν διεξάγουν εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα. Από το 2009 και μετά, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών έχει σταδιακά θεσμοθετήσει εξετάσεις για την αποτίμηση και διασφάλιση ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Κύπρος, Τσεχία, μεταξύ άλλων. Με την θεσμοθέτηση της «Ελληνικής PISA», η χώρα μας θα ανήκει στην κατηγορία χωρών που χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό επίπεδο.
ερωτήσεις απαντήσειςυπουργείο Παιδείας και ΘρησκευμάτωνPISAσχολειαδημοτικάγυμνάσια- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στο στόχαστρο του Ουκρανού πρεσβευτή οι Έλληνες εφοπλιστές
- Η Gazprom κλείνει επίσημα τον αγωγό Yamal-Europe στην Πολωνία
- Κορωνοϊός: 4.782 κρούσματα, 18 θάνατοι, και 180 διασωληνωμένοι
- Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου COSMOTE μιλάνε απεριόριστα με όλους
- Ισπανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χορηγεί τριήμερη άδεια περιόδου
- H Vodafone υλοποιεί την πρωτοβουλία Smart Forest για την ανίχνευση καπνού και φωτιάς
- Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
- Στα προημιτελικά της Ρώμης ο Τσιτσιπάς
- K. Χατζηδάκης: Βούληση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό
- Δίκη Λιγνάδη: Άφαντος ο τρίτος μηνυτής, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού: 2.264 στην Αττική, 419 στη Θεσσαλονίκη
- Ουκρανία: Δεν ξανανοίγει στρόφιγγες φυσικού αερίου μέχρι ν’αποκτήσει πλήρη έλεγχο
- Πέφτει σχεδόν 2% το πετρέλαιο, εκτοξεύεται το φυσικό αέριο
- ΗΠΑ: Μικρή… απροσδόκητη αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
- ΤτΕ: Μετριάζονται οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης λόγω του πολέμου
- ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρές ελλείψεις στον προσδιορισμό υπερκερδών στο πόρισμα της ΡΑΕ
- Κομισιόν: Καταργείται σταδιακά το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων COVID
- Κορονοϊός-Ελλάδα: 18 θάνατοι και 4.782 νέα κρούσματα- 180 διασωληνωμένοι
- Lavipharm: Ισχυρή παρουσία στην αγορά των OTC με το Algon®
- Στην Π.Ε. Έβρου το πρώτο Μελισσοκομικό Πάρκο στην Ελλάδα

- Τελευταία Νέα Reporter
- Διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού: 2.264 στην Αττική, 419 στη Θεσσαλονίκη
- ΗΠΑ: Μικρή… απροσδόκητη αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
- Ουκρανία: Δεν ξανανοίγει στρόφιγγες φυσικού αερίου μέχρι ν’αποκτήσει πλήρη έλεγχο
- Κορονοϊός-Ελλάδα: 18 θάνατοι και 4.782 νέα κρούσματα- 180 διασωληνωμένοι
- ΤτΕ: Μετριάζονται οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης λόγω του πολέμου
- Στην Π.Ε. Έβρου το πρώτο Μελισσοκομικό Πάρκο στην Ελλάδα
- Lavipharm: Ισχυρή παρουσία στην αγορά των OTC με το Algon®
- Κομισιόν: Καταργείται σταδιακά το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων COVID
- Πέφτει σχεδόν 2% το πετρέλαιο, εκτοξεύεται το φυσικό αέριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία: Ενάντια στη φαρμακευτική καινοτομία η τροπολογία του υπουργείου Υγείας
- Συνεργασία ΕΔΕΥ με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
- ΤτΕ: Ο αντίκτυπος του πολέμου της Ουκρανίας στις ελληνικές τράπεζες
- ΤτΕ: «Καμπανάκι» για νέα κόκκινα δάνεια λόγω κρίσης
- Γερμανία: Αρχίζει σήμερα στο η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών της G7