Η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα συρρικνωθεί 2% φέτος

Το 2021 μπορεί να ήταν η τελευταία χρονιά της παλιάς «νέας κανονικότητας», με τις ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές να τροφοδοτούνται από τη νομισματική πολιτική, τονίζουν ερευνητές της Allianz, σε νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (12/10).

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν διψήφια το 2021, φθάνοντας τα 233 τρισεκατομμύρια ευρώ (+10,4%). Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά

60 τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Σημείο καμπής» το 2022

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων της παραπάνω έρευνας, το 2022 θα αποτελέσει ένα «σημείο καμπής». Όπως σημειώνει η Allianz «ο πόλεμος στην Ουκρανία έπνιξε την ανάκαμψη μετά την Covid-19 και έφερε τον κόσμο ανάποδα: Ο πληθωρισμός είναι αχαλίνωτος, η ενέργεια και τα τρόφιμα σπανίζουν και η νομισματική σύσφιξη συμπιέζει οικονομίες και αγορές».

Πλέον, αναμένεται ότι ο πλούτος των νοικοκυριών να αισθανθεί την πίεση, ενώ τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να μειωθούν κατά περισσότερο από 2% το 2022, αντικατοπτρίζοντας την πρώτη σημαντική καταστροφή του χρηματοοικονομικού πλούτου μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC) το 2008. Σε πραγματικούς όρους, τα νοικοκυριά θα χάσουν το ένα δέκατο του πλούτου τους.

νοικοκυριάπλούτοςAllianz έρευνα
Keywords
Τυχαία Θέματα