Η ΕΕ χρηματοδότησε Τουρκικό Ίδρυμα, για σύνταξη λίστας ισλαμοφοβικών χωρών!

Με μπαράζ γραπτών τους ερωτήσεων προς την Κομισιόν, έξι Ιταλοί ευρωβουλευτές αποκαλύπτουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδότησε, μέσω των προενταξιακών κονδυλίων, το τουρκικό Ιδρυμα SETA, που είναι ένας οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής έρευνας που εδρεύει στην Άγκυρα, για να συντάξει την «έκθεση για την ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία 2018».

Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές, NicolaProcaccini, RaffaeleFitto, CarloFidanza, PietroFiocchi από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και οι AngeloCiocca και MarcoZanni, από την Ομάδα

«Ταυτότητα και Δημοκρατία» επισημαίνουν στις ερωτήσεις τους ότι:

- Η μελέτη, η οποία φέρει το λογότυπο του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει μια έκθεση πάνω από 800 σελίδες, στην οποία διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, χαρακτηρίζονται ως «ισλαμοφοβικές».

-Παράλληλα στην έκθεση υπάρχει «μαύρη λίστα», με ευρωπαϊκές εφημερίδες, δημοσιογράφους, συγγραφείς και πολιτικούς, που χαρακτηρίζονται ως διακινητές της Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη.

-Tο Ίδρυμα SETA συνδέεται με την κυβέρνηση Erdoğan, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

- Ακόμη και αν το περιεχόμενο είναι «αποκλειστική ευθύνη των δημιουργών και δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η έκθεση αυτή, η οποία έχει μήκος πάνω από 840 σελίδες, εξετάζει 34 χώρες και προσφέρει μια σύντομη και επιφανειακή ανάλυση των πολιτικών τους, έναντι του Ισλάμ.

Με τις ερωτήσεις τους, οι έξι Ιταλοί ευρωβουλευτές, καλούν την Κομισιόν να εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους χρηματοδοτήθηκε το Ίδρυμα SETA με κονδύλια της ΕΕ.

Καλούν, επίσης, την Κομισιόν ν’ απαντήσει στο αν θεωρεί εύλογο το γεγονός ότι ένα ερευνητικό όργανο από χώρα εκτός της ΕΕ, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει καταλόγους χωρών και Μέσων Ενημέρωσης, που τους χαρακτηρίζει εχθρούς του Ισλάμ.

Τέλος, στις ερωτήσεις τους οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να αναφέρει το ακριβές ποσό που εκταμιεύθηκε για την παραγωγή αυτής της έκθεσης και να πάρει θέση στο αν, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα τα πορίσματα μιας μελέτης που εκπονήθηκε σε μια χώρα όπου παραβιάζονται συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όπως η ελευθερία του Τύπου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Ευρωπαϊκή ΕνωσηΤΟΥΡΚΙΑSETAκονδύλια
Keywords
Τυχαία Θέματα