Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας (στο νόμο 4777/2021), καθιερώνεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Κατόπιν

κάθε Τμήμα ΑΕΙ θα μπορεί να προσαρμόζει τον μέσο όρο μειώνοντας τον κατά 0,8 ή αυξάνοντας τον στο 1,2.

Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 10, τότε τα Τμήματα που είναι ενταγμένα σε αυτό το πεδίο (πχ φιλολογία, νομική) θα μπορούν να ορίσουν την ΕΒΕ από 8 έως 12.

Επίσης, ΕΒΕ ορίζεται και τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Γι’ αυτήν το εύρος μπορεί να κυμανθεί από 0,7 έως 1,10.

Και τις δύο ΕΒΕ ο συντελεστής μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Παραδείγματα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ο μέσος όρος των επιδόσεων ήταν πέρυσι 11,1, άρα η ΕΒΕ θα μπορούσε να οριστεί από 8,88 έως 13,32.

Η ΕΒΕ θα ισχύσει από την φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο συντελεστής αυτός μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο με απόφαση του τμήματος μέχρι 31 Αυγούστου και να ισχύσει από το επόμενο έτος.

ΕΒΕΕλάχιστος ΒαθμόςσύστημαΠανεπιστήμια
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα