Η φωτιά κρίνει την τροφοδοσία ρεύματος- Παραμένει ο κίνδυνος blackout

08:28 6/8/2021 - Πηγή: Reporter
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να θωρακιστούν κατά το δυνατόν τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, τα οποία απειλούνται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι.

Με βάση πάντως σχετική ενημέρωση η εικόνα στο Σύστημα είναι ίδια με χτες βράδυ, δηλαδή, τα 3 κρίσιμα κυκλώματα της Αττικής λειτουργούν, ωστόσο το μέτωπο της φωτιάς στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου παραμένει και κρατά ενεργή την απειλή.

Να σημειωθεί ότι
το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει από χτες σε κανονική λειτουργία.

Το πώς, πάντως, θα αποφευχθεί ένα γενικό black out είναι το μεγάλο στοίχημα των τελευταίων ωρών στο φόντο των μεγάλων πυρκαγιών αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών. Ήδη λόγω των νέων μετώπων στη Βόρεια Αττική έχει τεθεί σε συναγερμό ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς στο «μάτι» του κυκλώνα έχει βρεθεί η καρδιά συστήματος μεταφοράς και διανομής για την Αττική και πολλά νησιά.

Έτσι σε έκτκατη σύσκεψη χτες το βράδυ στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη εξετάστηκαν τα διαφορετικά σενάρια όσον αφορά στην εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς και την πιθανή επίδραση τους στη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς.Όπως αναφέρθηκε θετική εξέλιξη για την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών ήταν η επαναλειτουργία του κυκλώματος Λάρυμνας 400 kV μετά την προσωρινή διαταραχή που προκάλεσε η διασταύρωση των γραμμών Υπερυψηλής Τάσης με την πυρκαγιά.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα χτες το απόγευμα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η πυρκαγιά στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έθεσε εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου (πρόκειται για τις γραμμές μεταφοράς: Λάρυμνας / 400 KV και Οινοφύτων / 150 KV), μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Όπως τονίστηκε η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα συνδέεται με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών. Επίσης τονίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται μόνον προληπτικά και στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Πάντως σποραδικά καταγράφονταν χτες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ άμεσα υλοποιείται σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στα νησιά της Κω και της Καλύμνου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα οδήγησαν σε τεχνικές βλάβες που έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο Μονάδες του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στον ΑΣΠ Κω, συνολικής παραγωγικής δυναμικής 27 MW.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε με συνεργασία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, μεταφέρονται Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη συνολικής δυναμικής 27 MW από την Αθήνα και την Κρήτη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά.

Επιπρόσθετα, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει σε εκ περιτροπής ολιγόωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κω – Καλύμνου.

Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση εναλλακτικών διαδρομών τροφοδοσίας στην υψηλή τάση αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου αλλά και των λιγνιτικών εργοστασίων που χτες έδωσαν το 19% του συνολικού μίγματος με 25,603 GWh είναι κομβική. Πάντως για κάθε ενδεχόμενο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές σε κατάσταση ετοιμότητας είναι οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που είναι αδρανείς μετά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα ώστε να δώσουν φορτία εάν χρειαστεί στο σύστημα.

«Πρωτοφανείς είναι οι συνθήκες, οι μέρες συγκρίνονται με τον καύσωνα του 1987, τον έχουν ξεπεράσει», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Radio North 98.0, o κ. Νίκος Παυλίδης, Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται το ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας του καύσωνα.

«Το σύστημα ήδη ανταποκρίνεται με επιτυχία. Στη νότια Ελλάδα δοκιμάζεται σοβαρά, λόγω του τουρισμού στις τουριστικές περιοχές, όμως, τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται στο σύστημα από τις πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Παράλληλα, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας και Θράκης, έκανε λόγο για «γερασμένο» τεχνικό προσωπικό με μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια.

«Υπάρχουν κομμάτια του δημοσίου τομέα και κοινής ωφέλειας, τα οποία είναι υποστελεχωμένα και πλήρως γερασμένα, η τεχνογνωσία χάνεται, θα πρέπει να μπει νέος κόσμος, στον οποίο θα μάθουμε τη δουλειά και θα μπορέσει να υπηρετήσει», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν 750 προσλήψεις, σε δύο προκηρύξεις και ελπίζουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, θα προσληφθούν άλλα 600 τουλάχιστον άτομα. Τα άτομα αυτά ελπίζω ότι θα τα έχουμε έως το τέλος της χρονιάς. Περίπου 1.300 άτομα για όλη την Ελλάδα. Για όλη τη Μακεδονία-Θράκη θα πάρουμε περίπου 95 ανθρώπους, και στη συνέχεια ελπίζω να πάρουμε του χρόνου έναν αριθμό που θα είναι κοντά σε αυτόν» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Γιώργος Αλεξάκης τροφοδοσία ρεύματοςρεύμα διακοπες
Keywords
Τυχαία Θέματα