Η Γέλεν δεν βλέπει καμία ύφεση στις ΗΠΑ

17:31 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα (6/2) ότι βλέπει τη χώρα να αποφεύγει την ύφεση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σημαντικά και την οικονομία να παραμένει ισχυρή, δεδομένης της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας.

«Δεν έχεις ύφεση όταν έχεις 500.000 θέσεις εργασίας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε περισσότερα από 50 χρόνια», είπε η Γέλεν στο ABC.

«Αυτό που βλέπω είναι μια πορεία στην οποία ο πληθωρισμός

μειώνεται σημαντικά και η οικονομία παραμένει ισχυρή», συμπλήρωσε.

Η Γέλεν είπε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλός, αλλά μειώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες και θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, δεδομένων των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση του κόστους της βενζίνης και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο, με τις μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 517.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας να πέφτει σε χαμηλό 53,5 ετών στο 3,4%.

Η ισχύς στις προσλήψεις, που σημειώθηκαν παρά τις απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα, μείωσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν κοντά στο να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Η Γέλεν είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Μπάιντεν, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ αποδεικνύεται «ισχυρή και ανθεκτική».

Τρία ξεχωριστά νομοθετήματα - ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο νόμος για τα CHIPS και ένας τεράστιος νόμος για τις υποδομές - θα βοηθήσουν όλα στη μείωση του πληθωρισμού, μαζί με ένα πλαφόν που επιβάλλεται στο κόστος του ρωσικού πετρελαίου, είπε.

Η Γέλεν κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο χρέους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία να το πράξει θα προκαλέσει «οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή».

Η αμερικανική κυβέρνηση άγγιξε το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, ωθώντας το Υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποτρέψει την χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, αλλά η αντιπαράθεση έχει αναστατώσει τις αγορές.

ΓΕΛΕΝΗΠΑύφεσηχρέοςΜπάιντενπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα