Η Γερμανία στο «τιμόνι» της ΕΕ-Το προσωπικό στοίχημα της Μέρκελ
Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανία αναλαμβάνει σήμερα και ως το τέλος του έτους την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρική αποστολή την προώθηση του σχεδίου υπέρβασης της κρίσης του κορονοϊού - σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Η ίδια η γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής:
Υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψηΜια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμος ΕυρώπηΜια δίκαιη και βιώσιμη ΕυρώπηΜια Ευρώπη ασφάλειας και κοινών αξιώνΜια Ευρώπη ισχυρήΠροεδρία κορονοϊού
Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία αποτελεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κεντρικό θέμα αυτής της προεδρίας. «Μόνο εάν ελέγξουμε την Covid-19 μακροπρόθεσμα, επενδύοντας στην οικονομία της Ευρώπης, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας στην καινοτομία και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή, μπορεί η Ε.Ε. και τα μέλη της να ξεπεράσουν την κρίση αποτελεσματικά και μόνιμα», αναφέρει η προεδρία και αναλαμβάνει την δέσμευση «να κάνουμε το παν προκειμένου να καταπιαστούμε με αυτή την αποστολή από κοινού και με στοχευμένο τρόπο να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανακάμψει, καθώς στόχος μας είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη και περισσότερο βιώσιμη και δίκαιη».
Κατά το παρελθόν, επισημαίνεται, οι κρίσεις αποτέλεσαν ευκαιρίες προκειμένου η Ε.Ε. να αναθεωρήσει το status quo της και να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Πρέπει να επικεντρώσουμε από κοινού την προσοχή μας στις μείζονες διαδικασίες αλλαγής της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εξελισσόμενος κόσμος της εργασίας. Η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει επίσης την περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη ευημερία», αναφέρεται και αναδεικνύεται η ανάγκη η Ε.Ε. «να διδαχτεί από την εμπειρία της πανδημίας και να εργαστεί με σύμπνοια για την δημιουργία πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι στο μέλλον θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».
Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανία δεσμεύεται να εργαστεί «για την ταχεία συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στην γρήγορη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης προκειμένου να έχουμε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη με φιλόδοξες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, στην έρευνα και στην ψηφιακή μετάβαση». Έτσι, η Ε.Ε. θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η κρίση και να επιδιώξει με νέα ζωντάνια τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της, σε έναν κόσμο που αλλάζει πλέον γρήγορα. «Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε πιο καθαρά από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να πετύχει κυριαρχία στο ψηφιακό πεδίο ώστε να παραμείνει ικανή για δράση και στο μέλλον», σημειώνεται.
Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί σε έναν ευρύτερο κόσμο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της και να αναλάβει την ευθύνη της. Η Γερμανία «είναι προσηλωμένη σε μια παγκόσμια τάξη η οποία βασίζεται σε κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία η Ε.Ε. παίζει έναν ρόλο διαμορφώνοντας τα στάνταρντς και τις νόρμες παγκοσμίως», δηλώνει η προεδρία και υποστηρίζει ότι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ασφάλεια και η αλληλεγγύη αποτελούν τους θεμέλιους λίθους μιας δίκαιης Ευρώπης, αλλά «η πανδημία οδήγησε σε μείζονες παραβιάσεις στην καθημερινή ζωή πολλών Ευρωπαίων και όξυνε τις ανισότητες».
Μεταναστευτικό
Φλέγον ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η γερμανική προεδρία και τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου. Ο πολιτικός διάλογος σχετικά με το κράτος δικαίου πρέπει μακροπρόθεσμα να ενισχυθεί, με περιεκτικές συνομιλίες στη βάση της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κοινότητα δικαίου και αξιών. Αυτό απαιτεί να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και να βρούμε πειστικές απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια περιοχή όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, πεποιθήσεων και κοσμοθεωρίας, μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Προωθούμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δίκαιο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και ανθεκτικό σε κρίσεις» τονίζει η γερμανική προεδρία και διευκρινίζει ότι βάση θα αποτελέσουν οι προτάσεις της Επιτροπής, με έμφαση σε μια αναδιάρθρωση η οποία θα εκσυγχρονίζει τους κανονισμούς για τις ευθύνες και την αλληλεγγύη σύμφωνα με τα ανθρωπιστικά στάνταρντς και με γνώμονα την δίκαιη κατανομή ευθυνών.
«Πρέπει να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν και δικαιούνται προστασία και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το ποιος πραγματικά χρειάζεται προστασία από ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος. Θέλουμε μεταξύ άλλων να εισαγάγουμε υποχρεωτικές διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προκειμένου να είμαστε σε θέση να κατηγοριοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις ασύλου σε προκαταρκτικές διαδικασίες σε πρώιμο στάδιο και να αρνηθούμε την είσοδο στην Ε.Ε., όπου είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ανάγκη προστασίας. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις δυνατότητες της Ένωσης για μετεγκατάσταση» προστίθεται.
Η γερμανική προεδρία αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να θεσπιστούν «αποτελεσματικές και ανθρώπινες» διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν λαμβάνουν άσυλο στην Ε.Ε., με έμφαση στις εθελοντικές επιστροφές και επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθούν οι περιοχές προέλευσης των μεταναστών. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διακινητών, αναφέρεται η σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, με την εκπλήρωση της νέας εντολής της FRONTEX. «Το σύστημα Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και συνοχής. Αυτό το σύστημα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν είναι εγγυημένες η ασφάλεια των πολιτών μας και η συντεταγμένη διαχείριση της μετανάστευσης (…) Η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερες ευκαιρίες μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών», προσθέτει η προεδρία στο προγραμματικό της κείμενο.
Brexit
Την γερμανική προεδρία θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει την συνεχιζόμενη συνοχή των "27". Στόχος μας είναι μια συμφωνία ελκυστική και για τις δύο πλευρές, στη βάση της συμφωνηθείσας Πολιτικής Διακήρυξης», καταλήγει το Βερολίνο.
Η Ε.Ε. στον κόσμο
Στη διάρκεια της προεδρίας της, η Γερμανία θα στηρίξει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, στην υπηρεσία μιας ενωμένης, υπεύθυνης και ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εξωτερικά θέματα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέσω της συνεργασίας και να προστατεύσουμε τις αξίες μας», επισημαίνει το Βερολίνο και αναφέρεται συγκεκριμένα στην «ευθύνη της Ε.Ε. έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», στις οποίες πρέπει να δοθεί «αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.», καθώς η προσέγγιση στην Ε.Ε. εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα. «Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδεύουμε ενεργά τις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, συντάσσοντας το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, με βάση τη νέα διαδικασία ένταξης», εξηγεί η γερμανική προεδρία και αναφέρεται ακόμη στις σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής γειτονιάς και της Αφρικής, αλλά και με την Ρωσία.
Επιπλέον, τονίζει ότι «από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο σκοπεύουμε να προωθήσουμε συνολική και ενεργό συνεργασία με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολιτικού διαλόγου σε ευρεία βάση και με θετική ατζέντα διατλαντικού εμπορίου», καθώς «οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός εταίρος της Ε.Ε. στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».
«Η πολιτική σχετικά με την Κίνα που υιοθετήθηκε από όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι ενιαία και ισορροπημένη και να διαμορφώνεται από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις αξίες της Ε.Ε.», αναφέρεται στο κείμενο της προεδρίας και σημειώνεται ότι στόχος είναι η διοργάνωση συνάντησης Ε.Ε. - Κίνας σε ανώτατο επίπεδο το ταχύτερο δυνατό.
ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛΓερμανίακορονοιόςBrexitπροεδρία της ΕΕ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού
- Θύμα απάτης ο Σάκης Τανιμανίδης
- Συντάξεις: Αναδρομικά για κύριες και επικουρικές- Παραδείγματα ανά ταμείο
- Γιατί η Άβαξ αποχώρησε από το Κατάρ
- ΣτΕ: Ερχεται η απόφαση για τα αναδρομικά 3,9 δισ. σε συνταξιούχους
- Η Αγία Σοφία και η μισή Τουρκία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
- Μ. Bέμπερ: Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της
- Πρεμιέρα σήμερα για τον τουρισμό με 104 πτήσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια
- Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Στις 172 οι οργανικές θέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Συντάξεις: Αναδρομικά για κύριες και επικουρικές- Παραδείγματα ανά ταμείο
- Αδύναμες οι προοπτικές για την αγορά LNG
- Η Γερμανία στο «τιμόνι» της ΕΕ-Το προσωπικό στοίχημα της Μέρκελ
- Νέες αεροπορικές οδηγίες με ισχύ έως τις 15 Ιουλίου
- Τουρισμός: Δυο νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου
- Επιδότηση διακοπών: Ποια ημέρα θα κάνετε αίτηση ανάλογα το ΑΦΜ
- Τι αλλάζει σε ένα χρόνο για freddo και delivery;
- Κατηγορίες καταστημάτων λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη πτώση τον Απρίλιο
- ΕΒΕΠ: Θετική κίνηση η προστασία επιταγών τουριστικών επιχειρήσεων
- Αποχωρούν από τη Γερμανία 9.500 Αμερικανοί στρατιώτες
- Τελευταία Νέα Reporter
- Η Γερμανία στο «τιμόνι» της ΕΕ-Το προσωπικό στοίχημα της Μέρκελ
- Συντάξεις: Αναδρομικά για κύριες και επικουρικές- Παραδείγματα ανά ταμείο
- Τουρισμός: Δυο νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου
- Τι αλλάζει σε ένα χρόνο για freddo και delivery;
- Αδύναμες οι προοπτικές για την αγορά LNG
- Επιδότηση διακοπών: Ποια ημέρα θα κάνετε αίτηση ανάλογα το ΑΦΜ
- Νέες αεροπορικές οδηγίες με ισχύ έως τις 15 Ιουλίου
- Κατηγορίες καταστημάτων λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη πτώση τον Απρίλιο
- Αποχωρούν από τη Γερμανία 9.500 Αμερικανοί στρατιώτες
- ΕΒΕΠ: Θετική κίνηση η προστασία επιταγών τουριστικών επιχειρήσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ενισχύονται οι ακτοπλοϊκές άγονες γραμμές – Ποια τα νέα δρομολόγια
- Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες εμπαίζει αγρότες και κτηνοτρόφους»
- Καλοκαιρινή άδεια: Όσο πρέπει να ξέρετε
- Ν.Σύψας: Σε 10 ημέρες με 2 εβδομάδες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος του τουρισμού
- Ομάν: Ανακοίνωσε μείωση κατά περίπου 10% στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από το Σεπτέμβριο
- Καναδάς: Έως τις 31 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της χώρας
- ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 νεκροί σε 24 ώρες για πρώτη φορά μετά τις 10 Ιουνίου
- Τι περιλαμβάνουν οι βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"
- Τραμπ: "Θυμώνω όλο και περισσότερο" με την Κίνα βλέποντας την εξάπλωση της πανδημίας