Η Κίνα γίνεται η μεγαλύτερη αγορά LNG στον κόσμο

Όσο μπορούν να θυμούνται οι περισσότεροι, η Ιαπωνία ήταν η μεγαλύτερη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εμπορικοί οίκοι στήριξαν επί δεκαετίες την αύξηση της προσφοράς LNG, υπογράφοντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις που αποτέλεσαν το θεμέλιο της βιομηχανίας. Αλλά τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, και με τη ζήτηση LNG

της Ιαπωνίας σε μακροπρόθεσμη διαρθρωτική πτώση, η Κίνα φέτος προβλέπεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά LNG στον κόσμο.

Μετά από ένα δύσκολο έτος το 2020, η ασιατική ζήτηση LNG επέστρεψε σταθερά στην ανάπτυξη τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, με την Κίνα να είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος συντελεστής. Αναμένουμε τώρα 11 εκατομμύρια τόνους αύξησης της ζήτησης από τη χώρα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα θα αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των 18 εκατομμυρίων τόνων της αύξησης της παγκόσμιας πρόβλεψης ζήτησης LNG για το 2021 και λίγο πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αύξησης LNG το 2022. Η ζήτηση LNG ενισχύεται από τη σαφή υποστήριξη πολιτικής και τις ισχυρές βασικές αρχές της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ και η κορυφαία θέση της Κίνας φαίνεται σίγουρη για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Xueke Wang από την ερευνητική ομάδα Wood Mackenzie για το φυσικό αέριο της Ασίας-Ειρηνικού, η ανθεκτική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική οικονομική απόδοση της Κίνας. Με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 18% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, αν και από μια χαμηλή βάση το 2020, σαφώς μια ανοδική πορεία τονώνει όλα τα πλοία.

Ωστόσο, η ζήτηση LNG υποστηρίζεται επίσης από την ισχυρή ανάπτυξη σε βασικούς τομείς, οι οποίοι επιταχύνουν την πολυαναμενόμενη άνοδο της Κίνας στην κορυφή του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγών LNG. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων για το Μάιο δείχνουν ότι η Κίνα εισήγαγε περισσότερα από 7 Mt LNG εκείνο τον μήνα, που αποτελεί αύξηση 35% σε ετήσια βάση.

Ποιοι τομείς υποστηρίζουν την αύξηση της ζήτησης;

Η ζήτηση θέρμανσης χώρου και βιομηχανικού αερίου έπαιξαν βασικό ρόλο, ενώ και η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο προσκήνιο από τις αρχές του 2021, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο σημείωσε άνοδο 14% από έτος σε έτος. Η ισχυρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε βασικός μοχλός για την αύξηση των εισαγωγών LNG στη νότια Κίνα ειδικότερα, καθώς το φυσικό αέριο παρέχει τον κρίσιμο εφοδιασμό αιχμής στην αγορά.

Οι αυξανόμενες τιμές LNG αρχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση LNG από την Κίνα;

Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αγοράσει περισσότερο αέριο και λειτουργούν για περισσότερο χρόνο μονάδες με αέριο. Αλλά με την ασιατική τιμή LNG spot άνω των 10 $ / mmbtu, οι χρήστες έχουν μια αυξανόμενη προτίμηση για το αέριο χαμηλότερου κόστους όταν είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, η παροχή φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένη και για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας υπό πολιτική πίεση να διασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό ενθάρρυνε περισσότερες εισαγωγές LNG, ακόμη και με υψηλότερο κόστος.

Το Spot LNG ήταν η πιο ανταγωνιστική επιλογή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, η άνοδος των τιμών έχει πλέον τερματίσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και το LNG μπορεί να γίνει μια μειονεκτική ως προς το κόστος επιλογή εφοδιασμού έναντι των εισαγωγών αγωγών τα επόμενα δύο χρόνια. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά πώς ανταποκρίνεται η κινεζική ζήτηση σε αυτές τις μεταβολές των τιμών.

Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ζήτησης LNG στην Κίνα;

Όπως πάντα, οποιαδήποτε απρόβλεπτη οικονομική επιβράδυνση ή αναζωπύρωση στους περιορισμούς του Covid, θα μπορούσε να αντιστρέψει τις θετικές προοπτικές. Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης του εφοδιασμού από την εγχώρια παραγωγή και ταχύτερης ανάπτυξης των ρωσικών εισαγωγών αγωγών. Η εγχώρια παραγωγή σημείωσε αύξηση 12% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν, επίσης, κατά 5% από έτος σε έτος.

Αναμένεται ισχυρή αύξηση του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η ανταγωνιστική ως προς το κόστος προσφορά και οι εγχώριοι αγωγοί επεκτείνονται. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση και η Κίνα απαιτεί σημαντικό περαιτέρω εισαγόμενο LNG για να διατηρήσει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές της αγοράς φυσικού αερίου, η Κίνα φαίνεται βέβαιο ότι θα παραμείνει ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο για πολλά ακόμη χρόνια.

Πηγή: Wood Mackenzie

Wood Mackenzieυγροποιημένο φυσικό αέριοιαπωνίααύξηση ζήτησηςSpotΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα