Η Κομισιόν προτείνει αλλαγές στα κεντρικά αποθετήρια τίτλων

Αλλαγές στον κανονισμό για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων πρότεινε σήμερα (16/3) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας των αγορών διακανονισμού της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η σημερινή πρόταση αποτελεί βασική συνιστώσα του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών του 2020. Τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων λειτουργούν την υποδομή που επιτρέπει τον διακανονισμό τίτλων (όπως μετοχών ή ομολόγων) στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ο διακανονισμός αναφέρεται στην παράδοση

τίτλων σε αγοραστή με αντάλλαγμα την παράδοση μετρητών σε πωλητή. Μπορεί να χρειαστεί έως και δύο εργάσιμες ημέρες για τον διακανονισμό μιας συναλλαγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει τόσο σε πιστωτικούς όσο και σε νομικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου.

Ως εκ τούτου, η διασφάλιση του ασφαλούς και αποτελεσματικού διακανονισμού των συναλλαγών αυτών είναι ουσιαστικής σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.

Τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις κεφαλαιαγορές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές που διακανονίστηκαν από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ το 2019 ανήλθαν σε περίπου 1,120 τρισεκατομμύρια EUR. Ο βασικός ρόλος τους επισημάνθηκε επίσης πρόσφατα στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ συμφώνησε ότι απαγορεύεται η τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καταδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.

Οι στόχοι

Ο γενικός στόχος της σημερινής πρότασης είναι να καταστεί ασφαλέστερος και αποδοτικότερος ο διακανονισμός τίτλων στην ΕΕ, βελτιώνοντας έτσι την ελκυστικότητα των κεφαλαιαγορών της ΕΕ και, εντέλει, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της οικονομίας μας. Δεδομένων των μεγάλων χρηματικών ποσών που διέρχονται από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, είναι σημαντικό για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα αυτά να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η πρόταση θα εξασφαλίσει πιο αναλογικούς και αποτελεσματικούς κανόνες για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και του κανονιστικού φόρτου για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, καθώς και για τη διευκόλυνση της ικανότητάς τους να προσφέρουν ευρύτερο φάσμα διασυνοριακών υπηρεσιών και τη βελτίωση της διασυνοριακής εποπτείας τους.

Αναλυτικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές βελτιώσεις στον κανονισμό για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων:

Βελτίωση του καθεστώτος διαβατηρίου: Απλουστεύει τη λειτουργία του μηχανισμού του διαβατηρίου για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, μέσω των οποίου αυτά μπορούν να λειτουργούν σε ολόκληρη την ΕΕ με μία ενιαία άδεια. Καταργεί κυρίως δαπανηρές και αλληλεπικαλυπτόμενες διαδικασίες, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και τον ανταγωνισμό.

Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ εποπτικών αρχών: Βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών, απαιτώντας τη σύσταση σωμάτων για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων προκειμένου να αυξηθεί η συνεπής και συγκλίνουσα εποπτεία.

Βελτίωση των επικουρικών υπηρεσιών τραπεζικού τύπου: Προσαρμόζει τους όρους υπό τους οποίους τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες διακανονισμού για ευρύτερο φάσμα νομισμάτων και παρέχοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλούν χρηματοδότηση από μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών.

Βελτίωση της πειθαρχίας όσον αφορά τον διακανονισμό: Τροποποιεί ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος συμμόρφωσης προς τη διαδικασία διακανονισμού, μεταβάλλοντας τη διαδικασία βάσει της οποίας θα μπορούσε να καταστεί εφαρμοστέα η υποχρεωτική αγορά κάλυψης «buy-in» και ορισμένες τεχνικές πτυχές του καθεστώτος συμμόρφωσης προς διακανονισμό, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και αναλογικό.
Βελτίωση της εποπτείας των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων τρίτων χωρών: Διασφαλίζει ότι οι εποπτικές αρχές έχουν καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις δραστηριότητες των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων τρίτων χωρών στην ΕΕ.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΕυρωπαική ΕπιτροπήδιακανονισμόςΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ ΤΙΤΛΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα