Η κρίση της Evergrande «χτυπά» το ΑΕΠ της Κίνας

Η κρίση χρέους της Evergrande θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά πιθανότατα θα έχει ελάχιστη επιρροή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με έναν πρώην σύμβουλο της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Η Evergrande είναι ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο με συνολικές υποχρεώσεις περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία

δυσκολεύεται να πληρώσει τους προμηθευτές της και προειδοποίησε τους επενδυτές ότι θα μπορούσε να αθετήσει τα χρέη της, με μία βασική πληρωμή να καταβληθεί μόλις αυτήν την εβδομάδα. Η Evergrande αναμένεται να πληρώσει τόκο για ομόλογο αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, το πρώτο τεστ της κρίσης χρέους της εταιρείας. Πολλοί αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι ο Evergrande θα χάσει την πληρωμή.

"Ο αντίκτυπος είναι στην πραγματική οικονομία γιατί με την αθέτηση του Evergrande, θα υπάρξει επιβράδυνση των εξελίξεων πολλών έργων", δήλωσε ο Li Daokui, πρώην σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στο CNBC.

"Έτσι, η αγορά ακινήτων θα έχει αντίκτυπο στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το επόμενο έτος λόγω της βραδύτερης χρηματοδότησης για ολόκληρο τον τομέα", δήλωσε ο Li, τώρα καθηγητής στο School of Economics and Management University του Tsinghua University.

Πρόσθεσε, όμως, ότι μια αθέτηση πληρωμών από την Evergrande θα έχει ελάχιστη επίδραση στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, επειδή δεν υπάρχουν παράγωγα μέσα βασισμένα στο χρέος της εταιρείας.

Τα παράγωγα είναι σύνθετοι χρηματοοικονομικοί τίτλοι που αντλούν αξία από ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, όπως μετοχές και ομόλογα. Οι έμποροι χρησιμοποιούν παράγωγα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιστάθμισης μιας θέσης και της κερδοσκοπίας για το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς για να προβλέψουμε ποιος είναι ο καθαρός αντίκτυπος αυτής της κρίσης. Θα έλεγα αυτή τη στιγμή, με τον πρόχειρο υπολογισμό μου, 1 μονάδα βάσης για την αύξηση του ΑΕΠ ... αν το πράγμα είναι υπό έλεγχο από τώρα », είπε ο Li.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης διατήρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα στο 8,1% για το 2021 και 5,5% για το 2022. Πρόκειται για μία θετική πρόβλεψη, με δεδομένο ότι το 2020 η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε, ενώ οι παγκόσμιες οικονομίες χτυπήθηκαν σοβαρά από την πανδημία Covid-19.

EvergrandeΚίναΑΕΠανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα