Η μάχη για την… αποφυγή του ESM

13:51 3/5/2020 - Πηγή: Reporter

Στην Ευρώπη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι το μέγεθος του Ταμείου Ανασυγκρότησης και ο τρόπος χρηματοδότησης. Το δίλημμα δάνεια ή επιχορηγήσεις.

Η Ελλάδα ανήκει στο «στρατόπεδο» των χωρών που ασφαλώς δεν επιθυμεί νέα δάνεια και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει αυτό το δρόμο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε

ένα ευρώ από την Ευρώπη, ενώ έχουν εγκριθεί όλα τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας, απ' όσα λαμβάνουμε κάθε μήνα και θέλω να ευχαριστήσω τους φορολογούμενους που συνεισφέρουν στα έσοδα», έχει σημειώσει σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις τελευταίες ημέρες ο υπoυργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι κεντρικό στόχος είναι να μην αυξηθεί το χρέος.

«Εκτιμάμε ότι θα πάρουμε πόρους (σ.σ. από το SURE) μετά τον Ιούλιο. To Recovery Fund θέλουμε να είναι μεγάλο. Διεκδικούμε το βέλτιστο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Δεύτερον, διεκδικούμε να μην είναι δανεισμός, αλλά επιχορηγήσεις – επιδοτήσεις προς τις χώρες, ώστε να μην αυξηθεί το χρέος», επισημαίνουν από το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι τούτων δοθέντων στον άμεσο σχεδιασμό δεν είναι η αξιοποίηση του “εργαλείου” της έκτακτης χρηματοδότησης από τον ESM. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή τήρησε επί του θέματος σιγήν ιχθύος.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα περιμένει τα άλλα εργαλεία της ΕΕ που θα δίνουν επιδοτήσεις και όχι δάνεια. Όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών το “εργαλεία” όπου προσβλέπει η χώρα είναι το SURE με ποσά για την Ελλάδα στο 1,5 δισ ευρώ, τα φτηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (μας αναλογούν γύρω στα 3 δισ ευρώ), τα σχήματα των κρατικών εγγυήσεων με την “ομπρέλα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι προφανές ότι ως ύστατη λύση προβάλλει η προσφυγή στα κεφάλαια του ESM. Γι’ αυτό και υπάρχει μια συντηρητική λογική στις παροχές. Έτσι όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μετά από ένα μήνα μέτρων στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων, ο “κουμπαράς” των ταμειακών διαθεσίμων άδειασε κατά περίπου 3 δισ ευρώ, αλλά μετά την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το “κενό” περιορίστηκε στο 1 δισ και το σύνολο των διαθεσίμων βρίσκεται στα 28 δισ ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο επίσης προσβλέπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, που ωστόσο πολλά εκκρεμούν, τόσο για τη δύναμη πυρός του, όσο και για τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”.

Γιώργος Αλεξάκης- Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:ΥΠΟΙΚ: Πρόσθετες παρεμβάσεις και προσδοκίες στο επόμενο EurogroupΕπί τάπητος το ύψος της επιδότησης των δόσεων κόκκινων δανείωνESMδανειαεπιδοτήσειςΕΕΕυρώπηΤαμείο ΑνασυγκρότησηςΥΠΟΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα