Η μεγαλύτερη μονάδα... αιχμαλώτισης άνθρακα στην Ισλανδία- Πώς λειτουργεί

Η μεγαλύτερη μονάδα που ρουφάει διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον αέρα και τον τοποθετεί κάτω από το έδαφος, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ισλανδία. Πρόκειται για μία αναδυόμενη «πράσινη» τεχνολογία.

Η Ελβετική startup, Climeworks AG, ειδικεύεται στην αιχμαλώτιση διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και συνεργάστηκε με την Ισλανδική εταιρεία αποθήκευσης διοξειδίου, Carbfix, για να δημιουργήσουν μία μονάδα που θα ρουφάει έως και 4000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

Αυτό είναι

το αντίστοιχο των ετήσιων εκπομπών περίπου 790 αυτοκινήτων. Πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 ήταν 31.5 δισεκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η άμεση αιχμαλώτιση του αέρα είναι μία από τις λίγες τεχνολογίες που αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, και θεωρείται από τους επιστήμονες αναγκαία για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί σε περισσότερους καύσωνες, φωτιές, πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Η μονάδα Orca, η οποία παραπέμπει στην Ισλανδική λέξη για την ενέργεια, περιλαμβάνει οκτώ μεγάλα δοχεία, τα οποία μοιάζουν με αυτά στον τομέα της ναυτιλίας, που χρησιμοποιούν φίλτρα και ανεμιστήρες υψηλής τεχνολογίας για να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο απομονωμένος άνθρακας αναμειγνύεται ύστερα με νερό και τοποθετείται βαθιά κάτω από το έδαφος, όπου μετατρέπεται σιγά σιγά σε πέτρα. Και οι δύο τεχνολογίες λειτουργούν με ανανεώσιμη ενέργεια που προμηθεύεται από μία κοντινή μονάδα γεωθερμικής ενέργειας.

Η άμεση αιχμαλώτιση του αέρα είναι ακόμα μία νέα και ακριβή τεχνολογία, αλλά οι υπεύθυνοι ανάπτυξής της ελπίζουν να μειώσουν την τιμή της μεγαλώνοντας, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες και άνθρωποι θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα που έχουν στον πλανήτη.

Υπάρχουν αυτή την στιγμή 15 μονάδες άμεσης αιχμαλώτισης άνθρακα στον κόσμο, οι οποίες αιχμαλωτίζουν πάνω από 9000 τόνους CO2 κάθε χρόνο.

Η Αμερικάνικη εταιρεία πετρελαίου, Occidental, αναπτύσσει τώρα τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις άμεσης αιχμαλώτισης άνθρακα για να ρουφάει 1 εκατομμύριο τόνους τον χρόνο από τον αέρα κοντά στην περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου της στο Τέξας.

Η Climeworks, που πρόσφατα υπέγραψε ένα δεκαετές συμβόλαιο αφαίρεσης του άνθρακα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, προσφέρει επίσης και μία υπηρεσία συνδρομής, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για την αφαίρεση του άνθρακα μέσω μηνιαίων πληρωμών.

Ισλανδίαάνθρακας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα