Η μοναξιά του Μητσοτάκη και η… κρεβατομουρμούρα στον Ανδρουλάκη

Ίσως φταίει και ότι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη προβλήθηκε κοντά στα μεσάνυχτα, αλλά ήταν κάπως υποτονική. Αν εξαιρέσεις ότι επιτέλους μάθαμε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, δεν βγήκαν σημαντικές ειδήσεις.

Προσπαθούμε, λοιπόν κι εμείς να κάνουμε την ανάλυση της επόμενης ημέρας, αναζητώντας κάποιες έξτρα ερμηνείες σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα Τέμπη, μάλλον ήταν προβλέψιμος. Μίλησε για διαχρονικές

ευθύνες και χρησιμοποίησε το χιλιοειπωμένο «θα χυθεί άπλετο φως».

Τουλάχιστον απέφυγε να πει ότι το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», αλλά περιφραστικά αυτό εννοούσε όταν έλεγε πως θέλει να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος και πως δεν αντέχει άλλο τους κομματικούς διορισμούς. Όποιος θέλει το πιστεύει.

Στα πιο πολιτικά της συνέντευξης ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι δεν άνοιξε διάπλατη την πόρτα για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στον Κώστα Καραμανλή και διατήρησε το «σασπένς» στο συγκεκριμένο θέμα.

Στα των εκλογών οι πρώτες κάλπες θα στηθούν τον Μάιο και οι δεύτερες λογικά αρχές Ιουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην εγκαταλείπει την ιδέα της αυτοδυναμίας, λέγοντας μάλιστα πως το μπόνους των 40 εδρών «το ζηλεύουν» οι άλλοι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στις Συνόδους Κορυφής.

Γενικώς, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως ιδανικό ένα επιτελικό σύστημα εξουσίας, που βρίσκεται γύρω από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία Δομή από ακομμάτιστους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συντονίζουν το κυβερνητικό έργο και αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μεγάλα πρότζεκτ. Έφερε δε ως παράδειγμα το πώς στήθηκε το πρόγραμμα Ελευθερία για τα εμβόλια.

Με απλά λόγια προτιμά να κυβερνά μόνος του. Νιώθει έτσι πιο αποτελεσματικός. «Φταίμε όλοι, αλλά θέλω να κυβερνήσω μόνος μου», ήταν το βασικό μήνυμα της συνέντευξης.

Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε πως έχει στο μυαλό του να πάρει την πρωτιά στην πρώτη κάλπη και να επιδιώξει αυτοδυναμία στη δεύτερη. Αν δεν το πετύχει, τότε θα επιδιώξει (αναγκαστικά) συνεργασία και εκεί κόλλησε το σχεδόν ασύνδετο με το περιεχόμενο της συνέντευξης παράπονό του για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως προσκάλεσε δύο φορές τον κ. Ανδρουλάκη σε συνάντηση μόλις εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκείνος αρνήθηκε. Έφερε αυτό το παράδειγμα ως ενδεικτικό της διάθεσης για συνεργασία που υπάρχει στην Ελλάδα, αν και ξέχασε να υπενθυμίσει πως έκτοτε αποκαλύφθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε πως αν ο Ανδρουλάκης θέλει να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα πρέπει να το πει πριν από τις εκλογές.

Πού αποσκοπεί άραγε η… γκρίνια του κ. Μητσοτάκη ειδικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη; Μάλλον έχει διπλό μήνυμα. Το βασικό είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα με αυτοδυναμία και θα την επιδιώξει μέχρι τέλους. Άλλωστε, δεν έχει και με ποιον να συνεργαστεί. Στην τελική, «αν δεν θέλει μία ο Ανδρουλάκης, εγώ δεν θέλω δέκα».

Αν, όμως, δεν τα καταφέρει η ΝΔ να πάρει αυτοδυναμία, κάτι που μοιάζει πιθανό με τα σημερινά δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να το ξανασκεφτεί… Τον έχρισε ουσιαστικά ως τον μόνο υποψήφιο για συνεργασία με τη ΝΔ. Κι αν τον παρακολουθούσαν «λιγουλάκι», νερό κι αλάτι…

ΜητσοτακηςΑνδρουλάκηςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα