Η Ουκρανία αναζητά νέες θαλάσσιες διαδρομές για την εξαγωγή σιτηρών

08:18 6/7/2022 - Πηγή: Reporter

Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία να προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς δρόμους εξαγωγής, με άλλα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια όπως η Οδησσός και η Μαριούπολη να παραμένουν είτε κλειστά είτε υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Ουκρανία αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξαγωγή εμπορευμάτων από την αρχή της εισβολής με τα περισσότερα εμπορικά λιμάνια της χώρας να παραμένουν κλειστά έκτοτε. Η χώρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της

Βόρειας Αφρικής, επίσης, να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα για σιτηρά. Μόνο τα ουκρανικά λιμάνια Reni, Izmail και Kiliia στον ποταμό Δούναβη μπόρεσαν να ξεκινήσουν ξανά την εξαγωγή σιτηρών. Στα μέσα του Ιουνίου υπήρχαν πάνω από 40 πλοία που έφευγαν από αυτά τα λιμάνια φορτωμένα με σιτηρά, πολύ υψηλότερα από τον όγκο που εξήχθη από αυτά τα λιμάνια πριν από την εισβολή.

Μεγαλύτερος όγκος φορτίων προς εξαγωγή εξασφάλισε εναλλακτικές θαλάσσιες διαδρομές μέσω πολωνικών λιμανιών. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα λιμάνια είναι σε θέση να χειριστούν μεγαλύτερα μεγέθη διαχείρισης φορτίων από ό,τι είναι λειτουργικά δυνατό στον Δούναβη. Ένα φορτηγό ESL Shipping, με το όνομα Alppila, φόρτωσε 18.000 μετρικούς τόνους καλαμπόκι που θα εκφορτωθεί στο λιμάνι A Coruna στην Ισπανία.

Σημαντική πρόκληση αποτελεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα σιλό σιτηρών στην Ουκρανία. Με τη νέα συγκομιδή που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, υπάρχει πιθανότητα να πάνε χαμένοι σημαντικοί όγκοι σιτηρών, εάν τα περσινά σιτηρά δεν καταφέρουν να βρουν γρήγορα ξένες αγορές. Εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών αποθηκεύονται σε έδαφος που κατέχει η Ουκρανία, με τη χώρα να προσπαθεί απεγνωσμένα να εξάγει με κάθε απαραίτητο μέσο, μέσω οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) εκτιμά ότι 15 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ουκρανικών σιτηρών βρίσκονται τώρα στις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές. Ορισμένοι από αυτούς τους κλεμμένους όγκους σιτηρών φέρεται να έχουν αρχίσει να εξάγονται, με μερικούς πρόθυμους πελάτες όπως η Συρία να συνεχίζουν να εισάγουν ανεξαρτήτως προέλευσης. Πολλά πλοία φέρεται να έχουν συλληφθεί, μια τάση που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι χώρες απελπίζονται όλο και περισσότερο μπροστά στην αύξηση των τιμών των σιτηρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες παγκοσμίως κινδυνεύουν τώρα από την πείνα, συνεπώς η αλυσίδα εφοδιασμού των δημητριακών παραμένει κρίσιμης σημασίας.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΟδησσόςΜαριούποληΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑρωσική εισβολήεξαγωγέςΔούναβηςIGCλιμάνιαΠολωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα