Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «εκτοξεύει» το πετρέλαιο

Έντονα σκαμπανεβάσματα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (1/10), καθώς οι ισχυρότερες προοπτικές προσφοράς και η χαμηλή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης «συγκρούονται» με τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της στις εξαγωγές αργού από την περιοχή. Αν και αρχικά κινούταν πτωτικά, ο «μαύρος χρυσός» πλέον σημειώνει ισχυρή άνοδο σχεδόν 3%.

Το μπρεντ υποχώρησε έως και 2,5% νωρίτερα

στη συνεδρίαση και το WTI έπεφτε κατά 2,7% πριν αντιστρέψουν τις απώλειες.

Μια επιτροπή κορυφαίων υπουργών από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένονται αλλαγές πολιτικής. Από τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να αυξάνει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.

Η πιθανότητα ανάκαμψης της λιβυκής παραγωγής πετρελαίου σταθμίζεται επίσης στην αγορά. Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης συμφώνησε τη Δευτέρα να εγκρίνει τον διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό μιας κρίσης που μείωσε δραστικά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

«Οι αντίπαλες δυνάμεις κρατούν το πετρέλαιο σε πλάγια διαπραγμάτευση προς το παρόν», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναφέροντας ως θετικούς καταλύτες τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Κίνα, την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς αργού στις ΗΠΑ και στον αντίποδα την επικείμενη επανέναρξη της λιβυκής παραγωγής.

Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα. Οι αναλυτές λένε ότι μια σειρά μέτρων τόνωσης την περασμένη εβδομάδα είναι πιθανό να είναι αρκετή για να επαναφέρει την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 στο περίπου 5% έπειτα από αρκετούς μήνες με χαμηλότερα από το αναμενόμενο μακροοικονομικά στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτόν τον στόχο, αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ελάχιστα αλλαγμένες.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες εισβολές στον Λίβανο την Τρίτη, με τον στρατό του να λέει ότι τα στρατεύματά του ξεκίνησαν επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν τη δολοφονία από το Ισραήλ την Παρασκευή του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που τώρα απειλεί να… συμπαρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αναμένουν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Η στάθμιση του κινδύνου για τα μελλοντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου του πρώτου μήνα εξαρτάται επί του παρόντος από το τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια και εάν υπάρξει άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου Γκαουράβ Σάρμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων αναμενόταν να έχουν μειωθεί κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έδειξε προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,08% στα 70,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,94% στα 73,77 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς διολισθαίνουν 3,071% στα 37,845 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,68% στα 2.677,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,57% στα 31,635 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,75% στα 4,5842 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1079 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,33% στο 1,3325 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8314 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
i-prosfora-nika-ton-mesanatoliko-fovo-kai-richnei-to-petrelaio.htm
Τυχαία Θέματα