Η ρωσο-ουκρανική κρίση οδηγεί στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Σημαντική άνοδο άνω του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (22/2), μετά την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την αποστολή δυνάμεων σε δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και είπε ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Οι στρατιωτικές εντάσεις έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Ρωσία

μπορεί να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για επανάληψη της παράνομης προσάρτησης και κατοχής της Κριμαίας από το Κρεμλίνο το 2014.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι και έτσι αυτές οι εντάσεις υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού ξεπέρασαν πρόσφατα τα 90 δολάρια το βαρέλι, αντιπροσωπεύοντας αύξηση άνω του 20% φέτος και ράλι άνω του 80% από τις αρχές του 2021. Αυτά τα κέρδη, ωστόσο, μπορούν επίσης να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες όπως η περιορισμένη προσφορά.

Ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, εκτιμά ότι το πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι εάν η κρίση επιδεινωθεί.

«Εάν όντως διακόψουμε τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, που είναι 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται άλλα 10 με 15 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το μπρεντ περίπου στα 110 δολάρια το βαρέλι», είπε στο CNBC.

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που στοχεύει στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, αυξάνοντας την πιθανότητα να επιστρέψει στην αγορά περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού ημερησίως.

Ο Λίποου είπε ότι οι αγορές θα κοιτάξουν προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, υπολογίζοντας σε επιπλέον περίπου 3,5 εκατομμύρια έως 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Κατρίνα Ελ, ανώτερη οικονομολόγος της APAC στο Moody's Analytics, είπε ότι η εταιρεία εκτιμά ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προσθέσει περίπου 10 έως 15 δολάρια ανά βαρέλι στις τιμές του πετρελαίου.

«Επομένως, εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εντάσεις να κλιμακώνονται προκαλώντας διάφορες διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, τότε αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει ανοδική πίεση στις τιμές και στη συνέχεια να βλάπτει πραγματικά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας από άποψη παραγωγής και κατανάλωσης», είπε στο CNBC.

Την Τρίτη, το αμερικανικό αργό κερδίζει 3,67% στα 93,58 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ ανεβαίνει 2,30% στα 95,13 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικά ανοδικά κατά 3,68% κινείται και το φυσικό αέριο.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,17% στα 1.896,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,29% στα 24,07 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει οριακά 0,01% στα 4,52 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1349 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,31% στο 1,3556 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,69% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8373 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα