Η... σκοπιά του Πούτιν για συμφωνίες εκεχειρίας, πλαφόν και πυρηνικά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Παρασκευή (9/12) μία μικρή γεύση του πώς θα μπορούσε να τελειώσει «κάποια στιγμή» ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση.

Δεν περιέγραψε αυτές τις συμφωνίες, ούτε το πότε μπορεί να έρθουν, αλλά έκανε αναφορά στη συμφωνία του Μινσκ, που είχε υπογραφεί στο παρελθόν.

Βέβαια, επισήμανε πως η χώρα του νιώθει προδομένη από την κατάρρευση των προηγούμενων συμφωνιών. Κατηγόρησε για αυτό τη

Γερμανία και τη Γαλλία, που όπως είπε τον "εξαπάτησαν".

Ο Πούτιν αναγνωρίζει ότι για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμφωνίες το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα συνοδεύουν αυτές τις νέες συμφωνίες. Θυμίζουμε πως ανάλογη δήλωση έκανε στο πρόσφατο παρελθόν και ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι γίνονται επαφές ανάμεσα στις υπηρεσίες των δύο χωρών, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα συνεχίσουν. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι, έπειτα από την ανταλλαγή της Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον Βίκτορ Μπουτ, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.

Πλαφόν

Στις ίδιες δηλώσεις που έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι η Μόσχα δεν θα χάσει από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που επέβαλε η Δύση και ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης θα αντέξουν μια χαρά. Είπε ότι η κίνηση είναι «ανόητη» και ότι οι τιμές της ενέργειας θα «εκτιναχθούν» για όσους επέβαλαν τα ανώτατα όρια. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όσους συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την G7 και την Αυστραλία.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει μια απάντηση, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Όσον αφορά την αντίδρασή μας, έχω ήδη πει ότι απλά δεν θα πουλήσουμε σε εκείνες τις χώρες που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», είπε ο Πούτιν. «Θα σκεφτούμε ίσως και την πιθανή, αν χρειαστεί... μείωση της παραγωγής».

Πυρηνικά

Τέλος, για τα πυρηνικά είπε πως δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι αν οποιαδήποτε χώρα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

ΠουτινσυμφωνίαπόλεμοςΟυκρανίαΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα