Η ΤΙΤΑΝ σχεδιάζει επενδύσεις €15 εκατ. στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία σχεδιάζει στο εργοστάσιο της Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, με στόχο μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση, στη διαδικασία παραγωγής.

Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί

έρευνα για την παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών ώς το 2050, όπως γνωστοποίησε ο Κώστας Νικολάου, διευθυντής του εργοστασίου της Νέας Ευκαρπίας, που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την δημιουργία του, το 1962.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής για τα εξηκοστά γενέθλια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο Γιάννης Πανιάρας, διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της ΤΙΤΑΝ, επισήμανε ότι η μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν διαδραματίζει απλά καίριο ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά έχει ευρύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο στα Βαλκάνια, αφού έχει συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση και ανάπτυξη του ομίλου στη γεωγραφική γειτονιά της χώρας μας, όπου λειτουργούν πέντε εργοστάσια, σε Αλβανία, Βουλγαρία, Αλβανία και κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου, συμβάλει στην τοπική οικονομία με 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από το 2003 ώς σήμερα έχουν επενδυθεί στη μονάδα 200 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητάς του και των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 300 άτομα, που προέρχονται στη συντριπτική πλειονότητά τους (95%) από τη γύρω περιοχή, ενώ η ΤΙΤΑΝ έχει ενισχύσει πάνω από 300 επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

Το 50% της παραγωγής τσιμέντου και κλίνκερ του εργοστασίου εξάγεται, φτάνοντας μέχρι και την Ακτή Ελεφαντοστού και το Ισραήλ, ενώ η μονάδα τροφοδοτεί (εκτός από έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Μακεδονία, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Δημάρι- Ξάνθη κι ο αυτοκινητόδρομος Ε65) μέχρι και το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι! Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νικολάου σημείωσε επίσης ότι από το 2011 έως σήμερα στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης επετεύχθη εξοικονόμηση 200.000 τόνων εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), ενώ στην αγορά διατίθενται προϊόντα τσιμέντου με 15%-30% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά.

Οι δύο μεγάλοι μετασχηματισμοί

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Νέλλος Κανελλόπουλος, υπογράμμισε την έμφαση που δίδει ο όμιλος στην υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως στόχος της διοίκησης είναι οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες της να έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους και το περιβάλλον, συμβάλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σημασία της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πανιάρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ομίλου για την προσαρμογή του στους δύο μεγάλους μετασχηματισμούς, που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας: την ανάγκη για παραγωγή «πράσινων» προϊόντων και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως προς τον πρώτο πυλώνα, πέραν της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της ανακύκλωσης (100% των αποβλήτων της μονάδας της Θεσσαλονίκης εκτρέπονται από την ταφή), ο όμιλος επενδύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη νέων «πράσινων» προϊόντων, αλλά και στα υλικά νονοτεχνολογίας, στο πράσινο υδρογόνο και στη δέσμευση του άνθρακα.

«Κάναμε πολλά βήματα μπροστά ώστε να συνεχίσει το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας να είναι φάρος ανάπτυξης και καινοτομίας» συνόψισε. Ο γενικός διευθυντής Ελλάδας της ΤΙΤΑΝ, Άγγελος Καλογεράκος, επισήμανε ότι ο όμιλος, που απασχολεί πανελλαδικά πάνω από 1200 εργαζόμενους, δίνει έμφαση στην καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία και εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με συνεχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, με εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και έρευνα.

ΕΥΚΑΡΠΙΑΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα