Η Βόρεια Ασία αυξάνει τις εισαγωγές άνθρακα για βιομηχανική επανεκκίνηση

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα – τρεις από τους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο – σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι ανεβάζουν στροφές οι βιομηχανικές τους μονάδες, με στόχο την ανάπτυξη το 2023.

Η οικονομική δυναμική σε αυτές τις χώρες – οι οποίες συλλογικά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών θερμικού άνθρακα το 2021 – μειώθηκε σημαντικά

το 2022 καθώς τα αυστηρά μέτρα μηδενικής πολιτικής COVID-19 της Κίνας κατέπνιξαν τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εκτεταμένους δεσμούς εφοδιαστικής αλυσίδας με την Κίνα, γεγονός που σήμαινε ότι κάθε χώρα υπέστη επιβράδυνση τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην αύξηση της ζήτησης το 2022.

Όμως, χάρη σε μια σειρά μέτρων τόνωσης και χαλάρωσης που εγκρίθηκαν από το Πεκίνο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινήσουν μια ανάκαμψη στην οικονομία της Κίνας φέτος, εργοστάσια και βιομηχανίες σε όλη τη Βόρεια Ασία προετοιμάζονται για ανάκαμψη.

Για να τροφοδοτήσει αυτή την αναμενόμενη συνεχή αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης, κάθε χώρα έχει εντείνει τις εισαγωγές θερμικού άνθρακα, ο οποίος παράγει ενέργεια για ηλεκτρικά δίκτυα καθώς και εργοστάσια που παράγουν τα πάντα, από τσιμέντο και κεραμικά μέχρι εξευγενισμένα μέταλλα, χημικά, βαριά μηχανήματα και λιπάσματα.

Οι εισαγωγές άνθρακα ανήλθαν σε 43 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο του 2022, τον υψηλότερο μηνιαίο απολογισμό από τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.


Πηγή Reuters

Εκπομπές άνθρακα

Με τη σειρά της, αυτή η συλλογική αύξηση στη χρήση άνθρακα αναμένεται να προκαλέσει διόγκωση στις συνδυασμένες εκπομπές άνθρακα από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες μαζί αντιπροσώπευαν το 36% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας το 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Επιθεώρηση της BP, της Παγκόσμιας Ενέργειας.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, οι συνδυασμένες εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ανήλθαν συνολικά σε 4,03 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 1,3% από την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.

Το 2023, αυτό το φορτίο εκπομπών φαίνεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω εν μέσω της συγχρονισμένης ανόδου στους κόμβους παραγωγής και στις τρεις χώρες.

Ενώ θα χρειαστούν μήνες για να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ανάκαμψης σε βασικούς τομείς της μεταποιητικής οικονομίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία.

Τα δεδομένα για την παραγωγή βασικών βιομηχανικών εισροών στην Κίνα, δείχνουν μια ανάκαμψη σε διάφορους τομείς που αντανακλά τη βελτίωση της ζήτησης από τους τελικούς χρήστες, όπως οι κατασκευαστές συσκευών και οι γραμμές παραγωγής. Ένας τέτοιος βασικός τελικός χρήστης είναι η βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων της Ασίας, η οποία άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα τέλη του 2022 σε όλη την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο τομέας του αυτοκινήτου επλήγη σοβαρά από την έλλειψη βασικών εξαρτημάτων τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως οποιαδήποτε διαρκής ανάκαμψη στα ποσοστά λειτουργίας του εργοστασίου της Κίνας θα πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω ανάκαμψη της παραγωγής οχημάτων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία τους επόμενους μήνες.

Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Κίνα θα πρέπει επίσης να τονώσει την αυξημένη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων. Αυτό θα ωφελήσει τον κορυφαίο παγκόσμιο εξαγωγέα αυτοκινήτων, την Ιαπωνία, η οποία δυσκολεύτηκε να αυξήσει τις εξαγωγές στα προ-COVID επίπεδα παρά την έντονη ζήτηση τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη για νέα οχήματα τον περασμένο χρόνο.

Ένας σημαντικός παράγοντας που περιορίζει τις συνολικές εξαγωγές αυτοκινήτων ήταν η υποτονική ζήτηση στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, η οποία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2023 καθώς η μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου ριζώνει και ωθεί περισσότερες δαπάνες. Εν ολίγοις, ο συνδυασμός μεγαλύτερης ελευθερίας μετακίνησης στην Κίνα και μεγαλύτερης βιομηχανικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία αναμένεται να ωθήσει τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΑΣΙΑάνθρακαςβιομηχανία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα